Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mayıslar'da Zeytin Budaması


Eskişehir'in, Eskişehir'e değil de daha çok Antalya'ya benzeyen doğa yapısı ve iklimi ile farklı bir bölgesi olan "Sakarı Vadisi"ndeki köyüm Mayıslar'da 15-20 kadar zeytin ağacım var. Geçen sene 2-3 kg kadar da zeytin aldık. Bahsi geçen miktarlar gerçek zeytincilere komik gelse de bu durum benim, Eskişehir'deki zeytin ağalarından birisi olmamı sağlıyor.

Bir İç Anadolu şehri olan Eskişehir'de zeytin olur mu, olur elbet. Dedik ya bizim oralar Akdeniz iklimine sahip diye. Sakarya Nehri bu bölgede bir mikro klima etkisi (Microclimate) İç Anadolu'dan farklı bir iklim oluşturuyor.

Bu yazımda zeytin budaması nasıl yapılır anlatmayacağım, sadece sonucu aşağıdaki fotoğraflarla göstereceğim. Budama yaparken dikkat ettiğim hususlar;

  • mümkün olduğunca ağacın her dalına, her yaprağına eşit miktarda güneş ve hava ulaşabilsin diye
    • dallardaki sıkışıklıkları gidermek,
    • aynı yöne uzayan dallardan birisini tercih etmek
    • ağacın ortasını olabildiğince açmak
    • birbirini boğan dalları ayıklamak
  • ağacın ağırlık noktasını eşitleyecek şekilde dallara şekil vermek
  • dipten çıkan sürgünleri kesmek

Budamanın nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz Google Abi'ye sorabilirsiniz ya da şuraya da -->tıklayabilirsiniz.<-- 


Budamadan Önce


Budamadan Sonra

Şimdi fotoğraflara tekrar bir bakınca acaba biraz fazla mı budadım diye düşündüm. Aman neyse; zeytin ağacı en dayanıklı, en uzun süre yaşayabilen, kendini en kısa sürede tedavi ve tamir edebilen ağaçlardan biri ne de olsa...

Esen kalınız...

Çöpte Açan Çiçekler


Eskiden tozu ve çamuru ile anılan Eskişehir'imiz son yıllarda pek bir güzelleşti. Modern ve büyük parklar, Porsuk'ta gondol turları derken şaka değil plajımız bile var İç Anadolu'nun bir kenti olan şehrimde.

Tur otobüsleri hiç eksik olmuyor, yabancı plakalı arabalara da çok sık rastlanıyor artık. Geçenlerde İzmir'de iken bir turizm acentasının camında görmüştüm Eskişehir'e günübirlik turlar diye; hoşuma gitti ne yalan söyleyeyim...

Bugün hava güzeldi, çocukları aldık hanımla beraber şöyle bir Hamamyolu turu yaptık. Arabayı parkedip giderken 31 plakalı bir araç da Porsuk civarına nasıl gideceğini soruyordu durdurduğu bir hemşehrime. Anlaşılan o ki o da gezmeye gelmiş Aşk-ı Şehrimizi.

Güzel bir şeyler oluyor da biraz da sahip çıkmak lazım bu yapılanlara. Hep başkalarından beklememek lazım.
Bakın aşağıdaki fotoğrafa. Belediyelerin güzel bir uygulaması var şehrimizde: "Çöpte Açan Çiçekler". Çöp tenekelerinin üzerine mevsimine göre çiçekler yerleştiriyorlar. Hamamyolu boyunca da onlarcası var. Her bir kutunun üzerinde de en az 20-30 tane menekşe vardı, bu gün gördüğüm şekliyle... Kimisi evine çiçek götürmek isteyenler tarafından eksiltilmiş ama olsun. Altında çöp tenekesi olmasına rağmen; çoğu çiçeklerin dibinde sigara izmaritleri, dondurma külahı, kullanılmış peçeteler de var.


Benim takıldığım husus bunlar değil, çiçeklerin toprağının kuruluğu. Belediye ne güzel bir hizmet getirmiş. Sokağını, dükkanının önünü çiçeklerle donatmış. E be güzel kardeşim, günde bir tas su dökmek çok mu zor geliyor ya da hiç mi aklına gelmiyor? Gerçekten kınıyorum Hamamyolu esnafını. Elbetteki kıymetini bilip temizliğini, bakımını yapana değil lafım ama böylesi de çok nadir. Yol boyunca hemen hemen her çiçekliğin toprağını kontrol ettim, hepsi kuru. İllaki belediye mi gelip sulayacak senin dükkanının önündeki çiçeği?

Benim yaşım müsait, hatırlarım ve mutlaka başka hatırlayanlar da çıkacaktır. Eskiden Hamamyolu boyunca bir dere akardı. Başta esnaf ve halkımız temiz tutmayı beceremediği için kirlilik yarattığı gerekçesi ile üstü kapatıldı bu derenin. Şimdi yolun altından künklerin içinden akıyor bu dere. Elin gavuru şehrini güzelleştirmek için yapay su kanalları yaparken şehir içine biz elimizdekinin kıymetini bilmediğimizden yerin altına indiriyoruz. Lütfen biraz özen gösterelim, biraz kıymet bilelim. Yapılan bu hizmetlere sahip çıkalım. Tüm gün gözümüzün önünde duran, göz zevkimize hitap eden bu çiçeklere arada bir su vermeyi ihmal etmeyelim, çok mu zor?

Bu fotoğraf benim hatırladığım dönemlerden de çok önce çekilmiş. 
Ben bu derenin ıslah edilmiş, daha bakımlı halini görmüştüm. 
Soldaki ilk bina şimdi Namlı Gıda şarküteri.


.


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping