Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dallardaki CDler neylesin sincaba...

Daha önce şu yazımda bahsetmiştim, Mayıslar Köyündeki cevizlerimi kargalardan ve diğer kuşlardan korumak için ağaçların dallarına CD'ler asmıştım. Bir teoriye göre CD'lerin rüzgarda birbirine çarparak çıkaracağı seslerden ve dönerken güneş ışığını yansıtması nedeni ile kuşlar korkup uzaklaşıyorlarmış. Belki CD'ler işe yaramış olabilir ama benim cevizlerimin yarısı yine saldırıya uğrayarak telef oldu. Sadece bir kısmını kurtarabildik o da şimdilik.


Cevizlerdeki zedelenmelerin bir kısmı dolu yağışından

İçleri özenle yenmiş cevizlerim

Ben sincaplardan şüphelenmeye başladım. Çünkü geride bırakılan deliller sanki sincapları işaret ediyor gibi.

Mesela; tarlanın ormana doğru olan tarafında 2 tane ceviz kendiliğinden çıkmış. Zaten sincaplar yiyebildiğini yer bir kısmını da paket yaparak yanında götürürlermiş. Götüremediklerini de daha sonra yemek üzere bir yerlere gömerek ya da ağaç kovuğuna saklayarak depolarlarmış. Daha sonra da gömdüklerini bulamazlarmış.

Bakınız bu konuda wikipedia ne diyor:

İğne yapraklı ağaçların tohumlarını dişleri ile kozalakları ısırarak serbest bırakırlar. Meşe palamutları, ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Tohumları ve kabuklu yemişleri tek tek toprağa gömerek saklarlar veya kovuklarda depolarlar. Porsuk ağacının tohumları insanlar için zehirli olmasına karşın sincaplarca çok sevilir.

Sincaplar sakladıkları tohumların bir kısmını bulamazlar. Toprak altında unutulan bu tohumlar, yeni ağaç fidanlarının yetişebilmesine yardımcı olur.

Zannedersem, bizim hırsız sincaplar da benim cevizlerin bazılarını sağa sola gömdüler.




Yukarıdaki fotoğraflarda görülen ceviz filizleri kendiliğinden çıkmış. Yakınlarında herhangi bir ceviz ağacı da yok ki düşen meyvelerden çıkmış diyelim. Bence bunlar kesin sincapların işi. Belki tarlanın başka yerlerinden de çıkacak ceviz filizleri vardır.

Bir yandan da dikkatinizi çekmek isterim, doğa kendi düzenini ne kadar da güzel kurmuş. Ceviz ağaçları,  meyvelerinin bir kısmını sincaplara yiyecek olarak sunarken bir yandan da neslinin devamını ve yayılmasını bu şekilde sağlıyor.

Fakat ne olursa olsun benim buradan biraz ceviz alabilmem lazım. Yoksa bunca emek, bu kadar çaba, bu kadar masraf sincapların karnı doysun diye değil elbette. Ne gibi bir tedbir alınabilir bilmiyorum, şu çok açık ki CD'ler kuşları uzak tutmuş olabilir ama sincapları kaçırmaya yetmemiş...

Her şey gönlünüzce olsun.

.


3 yorum:

Özbil Tunçelli dedi ki...

Sevgili Monk,

Ben iki senedir uyguluyorum. Hatta VCD.ler ucuz DVD.ler olsun dedim. (Şaka bir yana gerçekten çok etkili oldu.Galiba DVD.lerin ışık yansıtması daha kuvvetli) Bu sayede balkonuma gelemiyorlar ve çiçeklerimle pembelerim rahat bir nefes alıyor.

Sevgiler,
Özbil Tunçeli

hobibahçesi dedi ki...

selam,
Özenle yetiştirdiğim fidanlarda ki elmalar kargalar tarafından gagalanmasından bıkmış biri olarak CD lerin kargaları uzaklaştıracağını düşünerek. Ağaçlarımın arasına ip gerdim ve ipin ortasına CD astım. ertesi gün ne olmuş diye bahçeye geldiğimde gözlerime inanamadım. onlarca cd den hiç birinin parıltısının olmadığını gördüm. inanırmısınız. Ağaçlar arasında gerdiğim ipler olduğu gibi duruyordu ama cd lerin ipleri kesilerek yere düşürülmüş tü. inanın bu kadar akıllı olacakları hiç aklıma gelmedi..bir yöntem biliyorsanız birlikte uygulayalım.
naci yılmaz
hobi bahçesi.blogger.com

babamonk dedi ki...

Merhaba, kargalar en akıllı hayvanlardandır; bir de en uzun süre yaşayanlardan. O yüzden yaşlarına hürmeten saygısızlık etmek istemiyorum ama bunlar da fazla oluyorlar artık canım. Tarlamdaki cevizleri, bahçemdeki domatesleri bize yar etmiyorlar.
Ben de ceviz dallarına astığım cdleri bir müddet sonra yerlerden topladım. Çünkü güneşin altında aşırı sıcaktan dolayı kullandığım ipler çürümüş. Ayrıca cdler rüzgarın etkisi ile döndükçe ipleri kesilmiş. Kalitesiz cdlerin parlak kaplamaları da pul pul dökülmüş. Bu nedenle daha sonra daha kaliteli iplerden kullandım, güneş altında yamulmuş ve parlaklığı gitmiş cdleri de değiştirdim. Bir de cdleri mümkün olduğunca kendi etrafında dönmeyecek şekilde bağladım. Böyle yapınca kullanım süresini biraz daha uzatabildim.
Sizin örneğinizde cdler çok kısa bir sürede etkisiz hale getirilmiş o da gerçekten ilginç bir durum. Demek ki bu kargalar sandığımızdan daha akıllılarmış. Eee ne de olsa bunların çoğu benden daha yaşlı böyle olunca da daha tecrübeli. Kimbilir daha ne tuzaklar gördüler onlar ömrü hayatı boyunca... Sağlıcakla kalın.

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping