Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ev Yapımı Sinek Tuzağı [Güncelleme: 30 Nisan 2015]

[Son güncelleme: 30 Nisan 2015]

Bu sene Nisan ayında kar yağışını görsek de nihayet yavaşa yavaş kışı bitiriyoruz, doğa canlanmaya başladı. Bunu en çok da etrafta gezinmeye başlayan sineklerden ve karıncalardan anlayabiliyorum.
 
Peki bu sinekler sizleri de rahatsız ediyor mu? Ne kadar kovalarsanız kovalayın, kimyasal ya da doğal ilaçlarla mücadele edin yine de kurtulamazsınız sineklerden. Kimyasal ilaçlar kullandığınızda  bahçenizdeki sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı kalabilir ve bunların tüketilmesi insan sağlığına zarar verebilir.

Ben internet bloglarında, sosyal medyada paylaşılan yapımı son derece basit bir sinek tuzağını öneriyorum size. Bu tuzak da sinek problemine kesin çözüm olmayacaktır. Yine de belki bazı uçan haşerelerin sizden uzaklaşmasını, bahçenizde yetiştirdiklerinizin yerine tuzağın içindeki lezzetli gıdaya yönelmelerini sağlayabilir.

Tuzağın yapımı son derece basit. Aşağıdaki  görselde herşey son derece basit bir biçimde izah edilmiş. İngilizce olduğu için ben aşağıda biraz daha açıklayıcı ilavelerle Türkçesini yazıyorum.


1. İlk olarak 1.5 lt'lik  olması şart değil uygun bir plastik şişeyi boyun kısmından ikiye ayırıyoruz.

2. Bir su bardağı sıcak su ile 50 gram kadar ESMER şekeri karıştırıyoruz. Esmer şeker olması önemli çünkü uçan haşeratın sevdiği besin esmer şekerde mevcut, beyaz şekerde değil. Bunun yerine pekmez de kullanabilirsiniz isterseniz.

3. Eriyen esmer şeker akıcı bir pekmez kıvamına gelecektir. Suyun sıcaklığı oda sıcaklığına geldiğinde 1 gram kadar hamur mayasını da şişenin içine dökünüz. Maya canlı bir madde olduğu için aşırı sıcak su zarar verip içindeki bakterileri haşlayıp öldürebilir. Bu yüzden suyun ılık hatta soğuk olması önemli.

4. Şişenin kestiğimiz kafa kısmını ters çevirip tekrar şişenin içine koyuyoruz. Parça içeri düşmesin diye yapıştırabilirsiniz, zımba ile sabitleyebilirsiniz.

5. Şişenin etrafını bir gazete ile kapatabilirsiniz. Çünkü sinekler karanlığı sever.

6. Evinizde ya da bahçenizde bir yere asabilirsiniz şişenizi. Fakat unutmayın pek de hoş kokmuyor mayadan dolayı...



Ben yaptığım tuzağı Küçükbahçem'de uygun bir yere astım. İlk günlerde karışım henüz hazır olmadığından sinekler için çok cazip olmasa gerek pek de fazla sinek yakalayamadık. Fakat daha sonraki günlerde, maya + şeker + su karışımı kıvamına gelince çevredeki sinekler hücum etmeye başladı. Sonucu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.


Tuzağın mantığı çok basit ama sinek beyinliler anlamıyor işte. Şişenin dibindeki cezbedici gıdanın kokusuna gelen sinekler şişenin huni şeklindeki ağzından içeri giriyorlar. Karınlarını doyurup çıkmak istediklerinde ise bir türlü deliği tutturup da çıkışı bulamıyorlar. Burada uçmaktan yorulup sıvının içine düşünce de boğularak terk-i dünya eyliyorlar. Aynen dışarı çıkmak için cama vura vura kafa travmasından giden sinekler gibi.


İLAVE NOTLAR: Esmer şeker + maya karışımı yerine bildiğiniz meyve suyunu da koyabilirsiniz. Ben denedim esmer şekerli karışım kadar olmasa da epey haşerat topladım. Kola da denenebilir, bilhassa arılar çok severler kolayı.

15 Temmuz 2013, Eskişehir.
Kaynak: internet




18 yorum:

Adsız dedi ki...

O hayvanların hesabını ileride nasıl vereceğiz peki. Onlar can çekilirken hunharca izleyecekmiyiz.

Adsız dedi ki...

dfceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehg5t jhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhgbqwa12

Adsız dedi ki...

arıları avlamayın

Adsız dedi ki...

Denedim maalesef olmadi. Fikir guzel de kimsenin aklına gelmemiş; şeker ve maya karışımı alkol oluşturur, bildiğim kadarıyla da sinekler alkokden hoşlanmaz hatta alkollü insanları bile ısırmazlar.

Unknown dedi ki...

hayvanların ölmesi iyi değil ama bize zarar veriyorlar

wizzz dedi ki...

Bence kotu bisi oldurmek ama 4 gundur wizzz wizzzz diyip uyutmuyo beni
manyak sinek bahcede kotu biisi bosuna ölür ama evde iyi olur kokusu dışında

Unknown dedi ki...

Haşerelerin günahı olmaz dana

Adsız dedi ki...

Kola deneyen oldu mu?

Adsız dedi ki...

Tuzak normal sivrisinek için çalışmış olabilir; ancak Antalya Kumluca'da ikamet etmekteyim. Gerek larva ilaçlaması gerekse de uçgun ilaçlaması sürekli yapılmakta; ancak buna rağmen sivrisinekler de bir azalma yok, aksine ilaca maruz kaldıkça resmen zihni açılıyor sivrisineklerin.Hele bu seneki nesil; iyice profesyonel olmuş.Manevra kabiliyeti çok yüksek ve çok zekiler.

Can Tangur dedi ki...

dut pekmezine su katıp öyle yapıyorum. tek fark kutunun, şişenin yanlarına plastik boru takıyorum. ancak çare değil. hele ilaçlamaya maruz kalıp kurtulan sinek çok dirençli oluyor. kiraz sineğine ayar olmaktayım.

Unknown dedi ki...

Öyle gunahmi olur Allah Allah ağzımıza siciyor senin bu sinekler napcaz gel kafana gore istedigin gibi gez sağda solda boktan pislikten getirdiğin bakterileri evimizin sağına soluna bulaştır mi diyecez

Daywalker dedi ki...

acaip akıllı bendeki sivrisinek....beni görünce saklanıyr... kedi fare oynuyoruz..Henüz yakalayamadım..1 haftadır peşindeyim.

http://www.sevdayurdu.com dedi ki...

Hamur mayası ile alkol fermantasyonu yapabilirsen bravo sana

Unknown dedi ki...

Nerdeyse 3 yıl oldu. Yakalayabildin mi? Smxjjdndjfj

Coşkun dedi ki...

Yaş hamur mayasını ikiye bölüyoruz.500cc petşiseye koyuyorum içini su ile dolduruyorum elektrikli havya ile 4 veya 5 adet delik açıyorum bir iple meyve ağacına asıyorum.bilhassa portakala akdeniz sineğine yapıyorum.inteksitit ilaç kullanmıyorum.

Unknown dedi ki...

Zeytinler icin hazırladım. Yaş maya beyaz seker ve su. Guve kelebeklerini topladı. Gecen yıl nisandan ağustos ayına kadar. Tarlaları filizkiranlar guve kelebekleri kara ve meyve sinekleri ile ağzına kadar doldu şişeler. Bu sene 5 lt şişelere koyacağım. Hiç insektisit kullanmiyorum

Adsız dedi ki...

Dış ortama müdahele etmek doğru değil.. Bu varlıklar doğanın temizlik bekçileridir.. Bunların ortadan kalması kıyamet demektir.. tozlaşma durur..
Bir elmayı yiyemezsin..kokuşmuş çöpler etrafa zehir saçar.. Rabbimin yarattığı her şey ekolojik bir denge unsurudur. İnsan kirli bulaşık sınırlı aklıyla hikmetini kavramadığı şeylere burnunu sokmasın.. temiz insan temiz çevre olmazsa olmaz..
Tabiki evin içinde sıkıntı oluyorsa tedbir alınır.. Ama yine evin içindeki temizlik önemli.. Onlar temizlik yapan yaratıklardır

Adsız dedi ki...

Temiz olun..vız vızla seni ikaz ediyor.. yakından bir sineği hiç gözlemlediniz mi? İnsana abdest almasını öğretiyor..ellerini
ayayaklarını nasıl oğuşturduğun..kanatlarınmnası temizlediklerini görür nasıl temiz olunur sana öğretir.. sivrisinekler bir başka harika yaratıklar.. Dünyada belki en iyi vurkaç yapan varlıkta üstüne yoktur.. Çok güzel bağışıklık aşısı yapar.. uyuşturur.. plazmasını sana.. sendeki kirli kanıda kendine çeker.. yani bir nev hacamar memurlarıdır..

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping