Anaç şeflera bitkisi |
Havai köklendirme uygulanacak yer temizlenir |
Bu işlem için önce bitkiyi ikiye böleceğimiz noktada küçük bir temizlik yapmak gerekiyor. O bölgedeki dallarını kopardıktan sonra ana gövdeye zarar vermeden kabuğu 2-3 cm kadar alabilirseniz daha iyi oluyor. Hatta temin edebilirseniz açılan bölgeye bir miktar köklendirme hormonu sürerseniz daha da başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Havai köklendirme işlemi için açılan bölgeyi toprakla buluşturmak gerekiyor. Adı üzerinde 'havai' bir işlem olduğu için gövdeyi toprağa değil toprağı gövdeye ulaştırmak gerekiyor. Bunun için 500 ml'lik bir pet şişeyi fotoğraftaki gibi yarıp gövdeye saracağız. Pet şişeyi bitkinin gövdesinin etrafına geçirdikten sonra alt kısmı güzelce kapatmak gerekiyor ki toprak ve su dökülmesin.
Pet şişeyi görseldeki gibi keselim |
Sonra da bitkinin gövdesine dolayalım |
Bir poşetle (siyah renk daha iyi olur) etrafını saralım |
Arada bir su vermeyi ihmal etmeyin |
Bitkinin gövdesinde açılan bölgeyi tamamen toprağın içinde kalacak şekilde şişeyi toprakla doldurduktan sonra, yarıktan ve alttan toprak ve su dökülmesin diye bir poşetle sıkıca kapatıyoruz. Fakat üst taraftan arada bir su dökebileceğiniz kadar bir boşluk bırakmayı unutmayın. Ben, fotoğrafta da görüldüğü gibi beyaz bir poşetle sarmıştım fakat siyah bir poşetle sarmak daha doğruymuş. Kökler ışık görmeyince, karanlıkta toprağın altında olduğunu sanarak daha iyi gelişecektir.
Artık 2-3 hafta kadar bekleme sürecine giriyoruz. Hadi alın kahvenizi, çayınızı bekleyin... Daha sonra görüşürüz...Arada bir bir kaç damla su vermeyi ihmal etmemek gerek, toprak sürekli nemli kalmalı.
-=(0)=-
Tamam mı, 20 gün kadar geçti mi üst satırla bu satır arasında? Tamamsa kaldığımız yerden devam edelim. Poşeti sıyırıp baktığımızda, bitkinin gövdesinin ortasından yani havada köklendiğini görebiliyoruz. Tam bu noktanın hemen altından bitkimizi kesiyoruz.
Kökleri görüyor musunuz? |
Köklendirme yapılan yerin hemen altından keselim |
Hazır dalında köklenmiş olan üst parçayı şimdi başka bir saksıya aktarabiliriz. Böylelikle kesip doğrudan saksıya aktarıp, köklenmesini beklemek yerine daha hızlı bir şekilde bitkimizi çoğaltmış oluyoruz. Hem de yeni saksıda tutma ihtimali çok daha fazla oluyor.
Kökler daha da belirgin |
Pet şişeyi kökleri zedelemeden çıkartıyoruz ve... |
Yeni yerine dikip can suyunu da veriyoruz |
Benim şefleranın saksıya aktarılmasından yaklaşık bir ay kadar sonraki hali şu şekilde. Daha önce tavana çarptığı için bir türlü uzayamayan uç kısmından 4 dal birden çıkarttı. Bitki ilk önce doğal olarak bir durağanlık süreci, yer değiştirme şoku yaşadı fakat şimdi gayet sağlıklı görünüyor.
Ana kız yan yana |
Anaç bitki de kendi hayatına devam ediyor. Kesilen yerden o da dal üretmeye başladı, bakın:
Anaç bitki kendi yolunu yeniden çiziyor |
Sevgili canlar ve fanlar, bir yazımızın daha sonuna geldiğimiz bu satırlarda, benim aslında bir elektronik mühendisi olduğumu, bahçe işleri ile tamamen amatörce bir hobi olarak uğraştığımı; öğrendiğim, gördüğüm, okuduğum şeyleri kendi bahçemde, salon bitkilerimde deneyip burada naçizane bir şekilde paylaşmaya çalıştığımı yeniden bilgilerinize arz ederim. Umarım bu yazımdan ve bu yazımın altındaki önerilen linklere tıklayarak ulaşacağınız diğer yazılarımdan faydalanır, memnun kalırsınız.
Esen kalın.
Ö.Y. 04.09.14 @Eskişehir
Etiketler: şeflera, beş parmak çiçeği, air layering, havai köklendirme, dalında köklendirme, havada köklendirme; Schefflera arboricola; yeni saksı, can suyu, anaç, budama, çoğaltma, köklendirme, sürgün, dal, kabuk, köklendirme hormonu, root, clonex jel, root-it, KüçükBahçem
5 yorum:
harikasınız
Super bilgi
Peki bunu diger agaclar bitkiler icin uygulamak mumkun mu?
Schflera bitkimi yaridan kestim simdinaayim direk toyraga diksem olurmu?
Nolur acil yardim
Yorum Gönder