Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bitkilerdeki zararlı böceklere karşı arap sabunu

fotoğraf http://gardener.wikia.com/wiki/Aphid adresinden

"Arap Sabunu" deyince aklımıza hemen başka şeyler de gelebilir; "Arap sabunu bol bulunca bahçedeki domateslere sürermiş" gibisinden mesela... Pek bilinmez ama arap sabunu bitkilere dadanan bazı yaprak bitleri, yeşil ve/veya kara sineklere karşı doğal bir ilaç olarak da kullanılabilir. Bu konuda çeşitli sitelerde çeşitli tarifler verilmiş olduğundan ayrıntısına girmeye gerek görmüyorum. Yine de kısaca şunu bilmekte fayda var diye düşünüyorum. Doğal hammadelerle üretilen arap sabunu belki de binlerce yıldır doğal bir temizleyici olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda çeşitli kimyasal katkılarla renkli, kokulu, daha güçlü vs. özelliklerde çok çeşitli temizleyiciler üretilmiş olsa da bu tür kimyasal katkılı temizlik ürünlerinin kanserojen etkileri olduğunu da öğrenmekteyiz. Bu nedenle gelişmiş ülkeler "eskiyi yeniden keşfederek" doğal ürünlere dönüş yapmaktadır. Bunlardan birisi de arap sabunu diye tabir edilen bitkisel yağlar kullanılarak yapılan temizleyicidir.

Biz de doğal bir temizleyici olan bu sabunu işyerimizdeki KüçükBahçem'izdeki sebzelerimizi mesken tutmuş böceklere karşı kullanalım dedik. Amacımız bu bahçede olabildiğince doğal ürünler yetiştirmeye çalışmak olduğundan gübre olarak da, ilaç olarak da kimyasal ürünlerden uzak durmaya çalışıyoruz.



Yaklaşık bir küçük kavanoz kadar sabunu bir kovada sulandırdıktan sonra elimizde de fısfıs olmadığı için bir araba fırçası yardımıyla sebzelerimize serpiştirdik.



İmece usulüyle çalıştığımız için herkes elinden geldiğince yardımcı oldu. Fırça bulan fırça ile,

ya da bir pet şişe yardımıyla, hiç olmadı kavanozdaki suyu serperek sebzelerimizi sabunladık. (Geçiştirme anlamında değil gerçek manada sabunladık...)

Biz bu işlemi yaparken bu yöntem kimi arkadaşların aklına yatmadığı için "Yarın geldiğinizde tüm sebzelerinizi kurumuş bulabilirsiniz" gibisinden söylemlerde bulunmalarına karşın ertesi gün bitkilerimizin tertemiz, akça pakça daha da önemlisi bitlerinden kurtulmuş olduğunu gördük.


Bu sabun bir de saksağanları kaçırsa ne iyi olurdu....


Burada da başımız saksağanlarla dertte. Bunlara da mı CD dinletsek ne yapsak bilemiyorum. Bir önlem olarak üstlerine file germeyi düşünüyoruz. Olursa bu işlemi de fotoğraflayıp burada paylaşacağım.

Sağlıcakla kalın.


3 yorum:

Ömür YILDIZ dedi ki...

Şuraya da bakınız: http://bianet.org/kadin/saglik/69-deterjan-alerjisine-dikkat

Aynur dedi ki...

ay harikasiniz

Adsız dedi ki...

ayne aynur sana katılıyom

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping