Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KüçükBahçem'in Küçük Serası


Günlerden bir gün, KüçükBahçem'deki son ürünleri de topladıktan sonra kışın bahçede ne yapsam diye düşünürken aklıma sera yapmak geldi. Öncelikle bilindik büyük alışveriş merkezlerindeki minik seraları inceledim. Sonra da internet taraması ile pratik, portatif sera yapımlarını araştırdım. Gördüm ki çok değişik şekillerde ve maliyetlerde kendi kendine sera yapmak mümkün.

Bahçe tipi hazır imalat seralar bir hayli pahalı olabiliyor, bence satın almaya da hiç gerek yok. Kendimiz fazla zorlanmadan basit bir sera yapabiliriz.

Hem kendi kendine yapmış olmanın keyfi bir başka...

Çalakalem kabataslak bir şekil çizdim. Ölçülerini kendi KüçükBahçem'e göre belirledim.


Sonra gidip bir yapı malzemesi mağazasından gerekli malzemeleri satın aldım. İşte fotoğrafı ve listesi:
16 m 0.20 çaplı PPRC boru
12 adet T (0.20 çap)
 6 adet 45 derecelik dirsek (0.20 çap)
 1 adet artı (artık teknikteki adı neyse...)
15-20 adet boru klipsi (0.20 çapa göre)
 PVC yapıştırıcı
Sudan, ısıdan etkilenmeyen güçlü bir bant
10 m2 kadar kalın, saydam naylon


Gerekebilecek alet edevat ise şunlar:
(Aslında boruları eklemek için ısıtıcılı özel kaynak makineleri kullanıyorlar. Fakat bende böyle bir cihaz olmadığı için eldeki cihazları kullandım.)
Borunun uçlarını inceltmek için taşlama makinesi
Boruları kesmek için bir kıl testeresi ya da dekupaj testere
Her zaman lazım olacak, 1 adet sabit boyalı kalem
Şeritmetre
Yerine göre gerekirse bir adet perçin aleti ve bir miktar perçin
Sıcak silikon tabancası ve yeteri kadar silikon çubuk
1 demlik çay (lazım olacak)
ve en önemlisi iyi bir asistan. Bende iyi ki OğulMonk var.


Asistanımızla birlikte boruları ölçülerimize uygun olarak işaretledikten sonra testeremizle düzgün ve temiz bir şekilde kesiyoruz. Kesilen boru parçalarının uçlarını taşlama makinesi ile bir miktar inceltiyoruz. Taşlama makinesi yoksa bir zımpara ya da eğe ile de aynı işi görebilirsiniz fakat sizi bir hayli uğraştırır.



Eklemeleri yapmadan önce, değerli komşumun tavsiyesi üzerine dirsekleri ve T'leri makarna gibi iyice bir kaynattım ki ısıdan dolayı genleşerek borular daha rahat girebilsin. Fakat kullandığım PPRC borular zaten sıcak su iletiminde kullanılmak üzere yapıldığından beklediğim kadar esnemedi, genleşmedi. Eğer siz farklı tipte bir boru kullanacaksanız ısıtma işlemi sizde daha faydalı olabilir.




Parçaları özel PVC yapıştırısı (TANGIT) kullanarak yapıştırıyoruz. Burada dikkat edilecek nokta, eğer portatif yani sökülüp gerektiğinde yeniden kurulabilen bir sera yapacaksak yapıştırıcıyı her birleşme noktasına sürmemek lazım. Ben sökülebilir, taşınabilir olsun istediğim için burada bu şekilde tarif ediyorum. Fotoğraflardan da anlaşılabileceği gibi sadece sabit kalacak parçaları yapıştırdım. Sabit parçaları bir de kalemle işaretledim ki sökerken buraları zorlamayayım. Ayrıca sabit parçalara iyice sağlamlaştırmak için sıcak silikon uyguladım.


Sonuçta elimizde aşağıdaki fotoğrafta adetleri de yazdığı gibi parçalar olması lazım.

Bütünü görmek için parçaları birleştirmeye hazır bir şekilde yere serdim.



Sonra da kolaylıkla geri çıkabilecek gibi birleştirdim ve işte sonuç. Yedek asistanımızı da içine alabilecek büyüklükteki seramızın iskeleti hazır görünüyor.

Daha sonra da iskeletimizi asistanımızın da desteğiyle birleştiriyoruz. Bir fayans çekici ile tepesine tepesine vurarak sıkılaştırıyoruz.

Eksik parça olmadığını, ölçülerde, kesimlerde, birleştirmelerde sorun olmadığını gördükten sonra yeniden söktüm. Seramızın pratik bir şekilde sökülebilir, taşınabilir (sökülable-taşınable diye de yazılır ama söküleybıl-taşıneybıl diye okunur) olabilmesi için sabit kalacak parçaları bir bant yardımıyla birleştirdim. Bantlı kısımlar daha sonra bilek gücüyle zorlanarak sökülebilir. İstenirse bu parçalar da fotoğraftaki gibi sabit kalacak şekilde yapıştırılabilir. Fakat ben yüksek oranda sökülebilirliği tercih ettim (Highly sökülable diyoruz biz buna)


İskeletimizi hazırladıktan sonra sıra geldi naylonumuzu kaplamaya. Ayakkabı bağcığı bağlar gibi iple tutturmak için önce perçin çakmıştım amma ve lakin naylon çok sağlam olmadığı için perçinler kolaylıkla yırtılıp düştü. Isıtarak yapıştırmayı denedim bunda da pek başarılı olamadım. İşte böyle bir kaç farklı yöntem denedikten sonra boru klipsi kullanmaya karar verdim. Bu gayet sağlam ve iyi bir yöntem oldu.
Bu işleme geçmeden önce çayımızı hazır ediyoruz mutlaka.

Seranın kenarlarını oluşturacak parçalara naylonu sabitledikten sonra iskeletin orta bölümünü de birleştirip henüz bahçeye çıkarmadan, evin içinde salonun ortasına kuruyoruz seramızı. Konu mankenimiz test için yerini alıyor hemen...

Burada da işlemin tamam olduğunu gördükten sonra seramızı akerdeon gibi katlayarak dışarıya, KüçükBahçem'ize taşıyoruz.


Kenarlarına ağırlıklar koymak suretiyle rüzgarda uçmasını, devrilmesini engelliyoruz. Paçaları oluşturan naylonun üzerine toprak atarak seramıza dışarıdan hava girmesini de kısıtlamış oluyoruz.

veee işte karşınızda KüçükBahçem'in KüçükSera'sı; küçük bile abartı mini serası...

Turplar ve lahanalar zaten oradaydı, serayı üstüne kurduk.

Dışarıdaki saksılardaki marul, dereotu, maydonoz, çilek, çiçek gibi soğuğa dayanıksız bitkilerimizi de içeri aldık.

Şimdilik gayet başarılı görünüyor. Eskişehir'in sabah ayazında dışarısı 3-4 derece sıcaklıkta iken bile içerisi 8-10 derecede oluyor. Bir de güneş görürse 20-24 dereceye çıktığını bile gördüm KüçükSeram'ın içinin...


Bu arada merak edenler için maliyetini yazayım, Kasım 2011 fiyatlarına göre 50 TL'yi bulmadı. Alet edevatın zaten olduğunu varsayıyoruz fiyata sadece sarf malzeme dahildir. Yani elli liraya minik, pratik, portatif bir sera yapmış olduk...

Her şey gönlünüzce olsun...



sera, kendi kendine, pratik, portatif, katlanabilir, taşınabilir, hazır, gardening, horticulture, greening, green house, glass, fiber glas, boru, su borusu, pvc, PP-R, Polipropilen Random Copolimer, TS 9937, TS EN ISO 15874, DIN 8077, DIN 8078, PPRC, eğe, zımpara, taşlama, dekupaj testere, kıl testere


11 yorum:

Levent Veziroglu dedi ki...

Ne güzel olmuş,tebrikler

babamonk dedi ki...

Gösterilen emeğin beğenilmesi ne de güzel bir şey, çok teşekkür ederim. Daha iyisi sizlerin başına inşallah.

www.babamonk.com

A.İ.T dedi ki...

Eşim de bahçeye küçük bi sera yapmak istiyordu. Nasıl yapacağımızı düşünüyorduk. Harika bir fikir verdiniz. Yalnız bizim oraları çok rüzgarlı serayı yere sabitlemek gerekli. Onun için de esim yere temas eden dik ayalara galvanizli borudan pabuç yapıp toprağa gömmenin uygun olacağını düşündü..

Tekrar tebrikler..

Bostan dedi ki...

Kutlarım
Gerçekten çok güzel bir çalışma
Ben de artık kullanmadığım eski bir çadırın iskeletini kullanmayı düşünmüş ama naylonu tutturma işine çözüm bulamamıştım. Bana da yol gösterdiniz.
Tebrik ve teşekkürler

Mehmet Bostan

Adsız dedi ki...

Mini bahçedeki durum nedir?? Ayrıca hala sabitleme yapmadıysanız 5L 'lik ayçiçek yağı tenekelerinin içerisine boruları geçirin üzerlerine kum ya da toprak döküp zemine çukur kazarak gömün. Gömmeden önce yarım litrelik su ile ıslatırsanız daha iyi olur.

bahceci dedi ki...

Abi boyunu enini yuksekliginin olculerini verirmisin

Ömür YILDIZ dedi ki...

Kullanılan boruların ölçülerini merak edenler boyutları ikinci fotoğraftaki karalamanın üzerinde görebilirler.

Adsız dedi ki...

Gerçekten güzel çalışma olmuş anlatım çok güzel. Çok kişiye ilham olacaktır. Tesekkur ederim

Hakan Akt. dedi ki...

emeğinize sağlık.o artı dediğiniz parçayı nerden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyim acaba?beklerimkanka@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Bahceniz varise demirdoğramaciyada yaptira bilirsiniz isdediginiz ölculerde olabiliir ben yaptirmiştim kiş mevsimindede kişlik sebze yapabilirsiniz tavan kismina2 pencere dogu ve batiya 2 pencere kapisi dogu yonde ve sera naylonu ve ruzgar atmasin diye naylon kuşak

Burçin B. dedi ki...

Nasıl güzel nasıl güzel! Bayıldım.. Gülümsedim.. Huzur doldum. Ben de kendi sebzemi yetiştirmek istiyorum.. ama çok umutsuzum nereden başlayacağımi bilemiyorum.Beceremeyecekmisim gibi geliyor :(

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping