Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kore'li Mor (Tatlı) Patateslerim

Henüz Kore anılarımı yazamadım ama hiç olmazsa Kore'den getirmiş olduğum patateslerin hikayesini yazayım.

4 Nisan 2011 tarihli yazımda sezonun ilk patateslerini sandığa ekmiştim. Türkiye'ye dönerken bir marketten aldığım bir poşet patatesten -ki topu topu 4 tane- birisini kızartıp yedik.Tadı tatlımsı, hoş ve lezzetliydi.

Bir diğerini ikiye bölüp önceki yazımda da fotoğrafladığım gibi ikiye bölerek sandığa gömmüştüm. Bunlar nihayet sürgün verip de kafalarını topraktan çıkartabildiler. Aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi aynı gün ektiğim normal patateslere ikinci katı çıktık, boylu poslu oldular ama bizim Kore'liler sıla hasretinden midir nedir çok geç çıkabildiler topraktan.




Sağdaki iki sandıkta normal yerli patatesler var. Onlar görüldüğü gibi uzadı, coştu gitti.
En soldaki tek sandıkta ise mor/kırmızı/tatlı patates var. Sandığın ortasındaki bitki fasülye. O da büyümeye başladı, artık sürgün atıp tutunacak bir yer arıyor. Sandığın iki yanında, kenarlara yakın yerde görünenler de kafasını topraktan çıkartmış olan mor/tatlı patatesler.

Yazımın başında 4 adet tatlı patates getirdim demiştim. Birini ailecek yedik, birisini de ikiye bölüp sandığa ektik. Hesabımıza göre 2 adet daha var. Dikkatli okuyucuların gözünden kaçmamıştır. Peki nerede bunlar?


Bunları da köyümdeki (Mayıslar) zeytin ve ceviz ağaçlarımın olduğu bahçemde uygun bir yere gömmüştüm.



24 Mayıs 2011 tarihinde, normal yerli patateslerle birlikte gömmüş olduğum Kore'li tatlı mor patatesler beklendiği üzere diğerlerinden çok sonra çıktı. Hatta ben ümidi kesmek üzereydim, bu patateslerin burada yetişmeyeceğini düşünmeye başlamıştım ki geçen gün yapraklandıklarını gördüm.

En başta iki ayrı yerde görülen bitkiler benim Kore'li tatlı mor patateslerim.

Yaprakları diğer patateslerden oldukça farklı biraz çekik gözlü gibi... Nasıl yetiştirileceğine dair hiç bir fikrimin olmadığı bu patatesleri diğer yerli patatesler gibi toprağa gömüp, arada bir sulayarak büyümesini bekliyorum. Ne zaman sökülür, nasıl anlaşılır hala bir fikrim yok (Yabancı sitelerden okumaya başladım). Köylülerimden öğrendiğim kadarı ile bir zamanlar bizim köyde de tatlı patates yetiştirilirmiş. Sonra her nedense bu iş bırakılmış.

Domuzlar tatlı patateslerin ve diğerlerinin kokusunu sonra da tandını alıp talan etmeden ürün alabilecek miyim acaba? (Nedir benim bu yaban hayvanlarından çektiğim? Cevizleri sincaplar, kargalar halleder; patatesleri domuzlar.) Bekleyip göreceğiz, umarım olur. Eğer olur da Kore'liler Mayıslar'a ısınır, havasını suyunu beğenir de bol bol ürerlerse seneye daha fazla ekip çokca yetiştirmeyi deneyeceğim.

Esen kalın..

.


15 yorum:

MKemalD dedi ki...

Domuzlar için burun seviyelerine yakın bir seviyede hafif gerilim yüklü tel çekin..Enerjiyi nereden sağlıyacağınız konusuda sizin uzmanlık dalınız :)

babamonk dedi ki...

Bu yöntem kulağa hoş geliyor. Denenebilir, şimdilik bu bahçede elektrik problemim var. Elektriği jeneratörden alıyorum, sadece domuz için bunu kullanmak maliyetli olur. (Zaten sadece sesi bile domuzları kaçırmaya yeterli olur)Ya da tam bahçenin ortasında yüksek gerilim hattı var, iki tel sallamaya bakar olay. Domuz da değdiği yerde kalır. Hadi domuzları hallettik de ya kargalar ve sincaplar?

MKemalD dedi ki...

Belki güçlü aküler olabilir.Valla kargalar ve sincaplarada belli bir doz Heavy Metal konseri iyi gelebilir... :)

MKemalD dedi ki...

Permakültür yöntemlerini biliyormusunuz?.Banada bu yeni bulaştı ve Ankara da evimin arkasında bulunan bir arsada kendime kaçak bir bahçe çevirerek yıllık bitkilerle Permakültür yöntemlerini denemeye başlayacağım.Blog açtım ama daha başlayamadım..

babamonk dedi ki...

"Permakültür yöntemleri" araştırıp, öğrenip, deneyip paylaşacağım konular arasında yerini almıştır. Saygılarımla

babamonk dedi ki...

Şöyle bir haber yakaladım hafta sonu Hürriyet Pazar'da:

"Permakültür, köy ya da kentlerde uygulanabilecek bir dizi ekolojik prensip ve yöntemlerden oluşan tasarım sistemi.
Devamı için: http://www.hurriyet.com.tr/pazar/18111208.asp?gid=59

MKemalD dedi ki...

http://permacultureturkey.org/

Bill Mollison(Permakültürün kurucusu) ın Permakültüre Giriş kitabını okumanızı şiddetle öneriyorum.

MKemalD dedi ki...

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2011/05/kaolin-kili.html

Okara dedi ki...

tatlı patatesler nasıl gidiyor??

Unknown dedi ki...

nereden temin edebilirim ?

Süreyya GÖKÇEOĞLU dedi ki...

Denemekte yarar var ama nereden nasıl bulunabilir tohumluk ? Bilgilendirirseniz sevinirim...

Çin Takvimi dedi ki...

tatlı patatesler gerçekten muhteşem oluyor umarım ki yetiştirmeyi başardınız.. cidden merak içersindeyiz lütfen konuda bizi haberdar ediniz.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Mor patateslere ne oldu?

Unknown dedi ki...

Bir dizi keşfettim BBC hazırlamış belgesel bir araştırma şimdilik sadece 2 bölüm vardı "How to stay Young" Nasıl genç kalınır.
link'i : http://www.letmewatchthis.pl/tv-2776229-How-To-Stay-Young/season-1-episode-2
Dizinin 2'inci bölümünde Okinawa adasına Japonya'ya gittiler. Adada 100 yaşın üstünde bir sürü insan var. Nedir diye araştırdıklarında Mor Tatlı Patatesi sürekli ve bolca yediklerini keşfettiler. İçinde ki bir madde antioksidan mor yaban mersininden bile çok çok daha yüksek olduğunu keşfettiler. Aman o mor tatlı patatesleri yetiştirin ve satışa çıkarın ben talipliyim. ıstanbulda oturduğum için muhtemelen burada yetişmez diye düşünüyorum. Herkese Sağlıklı, Dinç ve Kaliteli bir Yaşlılığa doğru gidiş dilerim. Güneş Tan

Adsız dedi ki...

mor patates yetiştiriciliğine başlayacağım nasipse. tohumlarımı bekliyorum.:) bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping