Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

50 yıldır uyuyan tohumlar uyandı


50 yıldır uyuyan tohumlar uyandı

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı İslam Ali Kopuz tarafından keşfedilen 50 senelik tohumların yeniden hayat bulması adına yürütülen Tohum Bank projesi meyvelerini vermeye başladı. Namık Kemal Üniversitesi kontrolünde yürütülen araştırmanın ilk sonuçlarına göre mısır ve yulaf tohumlarının çimlendiği ortaya çıktı.

GDO'suz döneme ait olduğu için bu tohumlar organik tarım için büyük bir önem taşıyor. Namık Kemal Üniversitesi kontrolünde ekilen tohumlardan mısır ve yulaf çimlendi. Borsa laboratuvarlarında bulunan tohumların Türkiye tarımının dışa bağımlılığını azaltması planlanıyor. Ali Kopuz'un açıklamasına göre tohumların 50 yıl önce laboratuvarda unutulan tohumların bulunmasından sonra İTB, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile temas kurdu. Tarım Bakanlığı da tohumları yeniden çimlendirme ve tohum bankası kurulması projesini teşvik etti. Bakanlık yetkilileri Masum Burak ve Vehbi Eser'in desteğiyle çimlendirme faaliyetleri başlatıldı. Ankara TUGEM Gen Bankası da ortak girişimde bulunarak projenin ilerlemesine katkı sağladı. 2011 Ocak ayından bu yana devam eden çalışmalar sonucu mısır ve yulaf tohumlarında çimlenme gözlendi, canlı oldukları belirlendi. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Topuz, "Bu tohumlar ortak kültürel mirasımız olup ilerleme kaydedebilmemiz için tüm hassasiyet ve olanaklar sonuna kadar kullanılacaktır." dedi. Kopuz, canlı olan ve üretimine geçilecek tohumların geliri ile İstanbul Ticaret Borsası Vakfı'nı kuracaklarını söyledi.

Borsa laboratuvarlarında bulunan tohumların Türkiye tarımını dışa bağımlılıktan büyük ölçüde kurtaracağı öngörülüyor.

TOHUMLARIN GELİRİ İLE İSTANBUL TİCARET BORSASI VAKFI KURULACAK

Diri çıkacak ve üretimine geçilecek tohumların geliri ile İstanbul Ticaret Borsası Vakfı’nı kuracaklarını belirten Kopuz,”Bu vakfa aktarılacak kaynakla başta Türk Tarımı için Ar-Ge faaliyetlerine eğilebilir, eğitim ve burs gibi hizmetler verebiliriz.” dedi.

ERTUĞRUL YILMAZ: İLK EMARELER GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Tohumların gelişimini izleyen İstanbul Ticaret Borsası Tohum Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yılmaz’da şu açıklamaları yaptı.

” Hocalarımız kontrolünde arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaların ilk sonuçlarına göre istediğimiz emareler görülmeye başlandı. Tohumlar üzerinde bölüm bölüm araştırmalarımız ve denemelerimiz devam ediyor. Tohumlarımızın canlı çıkması konusunda ümitliyiz.”

Kaynaklar: http://ekonomi.milliyet.com.tr/50-yildir-uyuyan-tohumlar-uyandi/ekonomi/ekonomidetay/20.06.2011/1404536/default.htm
http://www.haber7.com/haber/20110619/50-yildir-uyuyan-tohumlar-cimleniyor.php


0 yorum:

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping