Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LEDli bitki yetiştirme lambası ile çimlendirme denemesi

Merhaba, kasım ayı gibiydi; kışın evde bir şeyler yetiştirmek istediğimde bitkiler için en büyük problemlerden birinin de güneş ışığının eksikliği olduğunu anladım.  Bu nedenle bir araştırma yaptığımda LED’li aydınlatma ile bazı bitkilerin yetiştirilebildiğini öğrendim. Maalesef Türkiye’de bu tür LED’li Bitki Yetiştirme lambalarından (Grow Light )bulamadım Çinden sipariş versem gümrük işlemleri nedeniyle gelecek astarı yüzünden pahalıya mal olacaktı. Araştırdım e-bay’de, şu adreste, şöyle bir lamba seti buldum.



Evime kadar gelmesi kargo dahil yaklaşık 50 USD civarında tuttu. Oldukça uygun bir fiyat; tek dezavantajı 225 ledli olması ve ledlerin standart mavi ve kırmızı ledler olması. Yani ultra bright ledlerden olsaydı daha fazla ışık şiddeti elde edilebilirdi.
Buna rağmen denemeye değer diyerek şöyle bir düzenek yaptım. Küçük bir saksı-sera almıştım. Değişik çimleri denemek için içine koydum. Fotoğraftan da anlaşılabileceği gibi, dondurma kutusu, bardak içinde, tablet torf ve kemisol (sutut, su absorbe eden bir polimer madde) içinde birkaç değişik domates/biber/içek tohumları yetiştirmeyi denedim.
24 Kasım 2009’da seranın durumu.


Yaklaşık 20 gün sonra 12 Ocak 2010’da çimlerin büyüklükleri ise şu şekilde oldu.


Burada belki pek anlaşılamıyordur. Ben biraz tarif etmeye çalışayım. Tohumlar çimlendi ve uzamaya başladılar. Fakat başta da söylediğim gibi ışık pek yeterli olmadığı için cılız kaldılar.
Burada neden sadece kırmızı ve mavi led kullanıldığını açıklamayacağım, zaten daha önce bahsedildi. Isıtma problemini de Türk icadı elektrikli ayak altı ısıtıcısı kullanarak hallettim. Isıtıcı ve aydınlatma için ayrı ayrı zamanlara ve ayrı ayrı sürelere ayarlanmış  elektromekanik zamanlayıcı kullandım.
Sonuç: Bitkiler beklediğim daha doğrusu istediğim gibi büyümediler. Ya birden uzadılar cılız kaldılar ya da bir noktadan sonra hiç gelişemediler. Bunda yetersiz aydınlatma kadar düzensiz (az ya da birden verilen fazla) ısı da etkendir diye düşünüyorum.
Biraz büyüyebilmiş 4-5 adet domates/biber fidesini daha sonradan seradan çıkartarak orta boy bir saksıya aktardım. Dondurma kutusundaki maydanozlar ise maalesef zamanlayıcı takmadan önceki bir vakitte ısıtıcıyı prizde unutmam nedeni ile haşlanmak suretiyle telef oldular…
Artık yaz geldi, doğal aydınlatma ve ısıtma ile saksı-seramda çimlendirme yapıp küçük bahçeme aktarıyorum…
Esen kalın.


4 yorum:

Şahin dedi ki...

Bitki yetiştirme lambaları;

İç mekanda bitki yetiştirme "Yüksek Yoğunlukta Işık Veren (HID)" ışıklandırma ile yapılır. İki tür yüksek yoğunlukta ışık vardır, Metal Halojenürler (MH) ve Yüksek Basınç Sodyum (HPS) ve her ikisi de farklı ışık spektrumunu kapsar.
MH ışıklar spektrumun mavi kısmını üretir ve büyüme döneminde olan genç bitkilerin yanı sıra marul ve ıspanak gibi yapraksı yeşillikler için kullanılırlar.
HPS ışıklar bitkilerin meyveleme döneminde kullanılırlar. Mahsul olarak çiçek veya meyve veren domates, gül gibi bitkiler için kullanılırlar.
Bir bitki, iyi ve yeterli ışıklandırma olmadan, besini enerjiye dönüştürmesinde esas prensip olan fotosentezi yapamayacaktır. Bu sebepten iç mekanlarda oluşturulan her yetiştirme ortamı için ışık önemli bir faktördür.

İç Mekanlarda Yetiştirme Lambaları İle Çalışmak
Farklı türdeki bitkiler farklı miktarlarda ışığa gereksinim duyarlar. Marul ve otsu bitkiler, meyvelerini üretmek için çiçek açmaları gereken biber veya domatese oranla daha az ışığa gerek duyarlar. Bazı bitkiler kışın büyür ve yazın çiçek açar. Çoğu bitki bahar ve yaz aylarında görülen uzun günlerde büyür ve yazın sonlarında, sonbaharda ve kışın başlarında günler kısalınca çiçek açarlar. Bu koşullar iç mekanlarda oluşturulan bir ortamda kolaylıkla canlandırılabilir.

Bitkilerin hemen hemen tamamı düzenli bir ışık ve karanlık periyoduna gerek duyarlar. Aydınlık süre boyunca enerji absorbe ederler. Karanlık süre boyunca absorbe ettikleri enerjiden organik moleküller üretirler. Doğal çevrimi oluşturduğunuzda, süreklilik çok çok önemlidir. Bitkiler düzenli süreci severler ve bu bozulduğunda strese girerler.
Işığın açık ve kapalı olduğu düzenli aralıkları ayarlamak için iyi bir zamanlayıcı kullanılmalıdır. Periyotların uygun bir şekilde ayarlanmasıyla bitkiler her gün aynı saatlerde ışık ve karanlığa maruz kalabilirler. Genel olarak kullanılan aralık her gün 6-12 saat karanlıktır.

Bu arada, artık günümüzde, yüksek enerji harcayan ve ısı yayan (HID ve HPS) lambalar yerine, Çok daha tasarruflu ve güvenli LED lambalar kullanılmaktadir.
Led Lambalar ile ilgili bir kaç özellik sunmak isterim.

Bitki Yetiştirmede, Neden LED Aydınlatma?

Fiziksel darbelere ve şoka dayanıklıdırlar.
Güvenilirdirler.
Uzun ömürlüdürler. (100.000 saate kadar ömürleri vardır).
Düşük güç tüketimlerinden dolayı Solar Enerji (PV) ile çalışan devrelerde ve mobil uygulamalarda alternatifsizdirler.
Yüksek verimli aydınlatma sağlarlar.
Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptirler.
Elektromagnetik müdahale ve parazit (HUM) oluşturmazlar.
Hem Indoor (iç mekan), hem de Outdoor (dış mekan)’da kullanılabilirler.
Nem ve suya dayanıklıdırlar.
Uzun vadede daha ucuz enerji tüketim maliyetleri vardır.
Tek veya bir çok renk bir arada kullanılabilirler.
Yüksek parlaklık ve yüksek kontrasta sahiptirler.
Düşük Güç Tüketimi ve düşük ısı yayılımına sahiptirler.
Kolay kurulma özelliklerine sahiptirler.
Nanosaniye seviyesinde reaksiyon verme süreleri vardır ve bu hızları akkor flamanlı v.b. ışık kaynakları ile kıyaslanamaz üstünlüktedir.
Cıva, kurşun v.b. Ağır metaller içermez, Çevre dostudur.
Geleneksel florasan lambasına karşın ortalama 1/10 güç tüketimi yaparlar.
Bakıma ihtiyaç duymazlar.
Küçük boyutlu ve hafiftir.
Plug-N-Play (Tak ve çalıştır) kolaylığına sahiptirler.
LED’ler, filamanları olmadıkları için, sıradan elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklıdırlar.
Led lambalar ile bilgi ve ihtiyaçlarınızın temini için lutfen arayiniz. 0.506.990 43 06 sahin.

Şahin dedi ki...

Herkese Merhaba,
Arkadaşlar, Bitki yetiştirme lambaları; Kullanılacağı mekana ve bitki türüne göre farklılıklar göstermektedir.
Bizim 4 yıldır bitki yetiştirme lambaları üzerine yaptığımız çalışmalarımız sonucunda, özellikle son 3 yılı Led bitki yetiştirme lambalarının farklı ışık renk spektrum ve dalga boylarında (Kırkın üzerinde farklı kombinasyonlar oluşturarak) yaptığımız deneme ve testlerin sonucunda ulaştığımız doğru değerler olarak, herkesin genel bildiği gibi çiçekli ve meyveli bitkiler (Domates, Biber) için kırmızı ağırlıklı mavi renk takviyeli ışıklar, yapraksı bitkiler (marul, ıspanak) için mavi ağırlıklı kırmızı renk takviyeli ışıklar olduğu öngörülmektedir.
tabii ki bu çok genel bir bilgi, örneğin domates çiçekli ve meyveli bitki olarak, ortalama 150 umol ışık ihtiyacı varken, ayni özelliklere yakın çilek için, 1.5 - 2 umol ışık gerekmektedir.
Yine Hiç ışık almayan bir ortamda ışık değeriyle, sera gibi belirli bir güçte ışık alabilen ortamlarda ki ışık değeri farklı olacaktır.
Bütün bunların ötesinde, Ülkemizde ne yazık ki, bitki yetiştirme lambaları, özellikle led bitki yetiştirme lambaları konusunda ciddi bir araştırma ve uygulama olmadığını gördük, uzakdoğu ve avrupa kökenli bir çok üretici olduğunu düşündüğümüz firmayla görüştük ve bilgi paylaşımında olmaya çalıştık. Neyazik ki özellikle uzakdoğudan gerçek üretici firmaya ulaşmak bile zor, domatesle ilgili bir uygulama resmi göndermelerini istediğimizde, bize biber üzerinde ki bir çalışmanın (nerede çekildiği belli olmayan) resmini gönderiyorlar. Biz domatesle ilgili bir resim gönderdiğimizde, domateslerin fidan olarak bu kadar büyük olduğunu bilmiyorduk diyebiliyorlar.
Örneğin, LED Grow Lights for Hydroponics,Horticulture,Greenhouse,Seeding,Seedli ng,Farm,Flower Exhibition,Garden,Bonsai,Aquarium LED Light,Professional Grow Light Manufacturer gibi bir çok yerle görüşmelerimiz arşivlerimizde durmaktadır. Oralarda ürünlerle ilgili teknik açıklamalardaki değerlerin, özellikle ışık dalgaboylarının ve etkili çalışma alanlarındaki bilgilerin doğru olmadığını biliyoruz. Buna benzer yüzlerce websitesi var internette, isterseniz şoyle bir irdelemeye çalışın sonucu görebilecekmisiniz.
Biz bu konuda 40'ın üzeri kombinasyonda ışık, renk spektrumu ve dalgaboylarıyla denemelerimiz sonucu, kendi doğrularımız çerçevesinde, ledleri epistar, edison, samsung, cree gibi led üreticilerinden ithal ederek, kendi profillerimizde led bitki yetiştirme armatürlerini imal ediyoruz. Bu armatürlerimiz profesyonel seracılık alanında bar şeklinde olarak kullanılmaktadır.
Kendi ürünlerimize güvenerek, 2 yıl garanti vermekteyiz. Bütün bunlara rağmen Led bitki yetiştirme lambaları üzerine 3 yıl gibi emek ve maliyetle edindiğimiz bilgilerle ürettiğimiz yerli imalat ve garantili armatürlerimiz karşısında uzak doğuda ne olduğu belli olmayan (Bir tutam kırmızı, bir tutam mavi led karışımı gibi) lambalar kullanmak isteyenlere kolay gelsin diyorum.. Hepinize selamlar, saygılar başarılar diliyorum.
36 watt: 175 $
80 watt: 300 $
40 watt, 100 cm bar: 150 $
50 watt, 120 cm bar: 175 $
100 watt, 240 cm bar: 300 $
Uygulamak istediğiniz bitki türüne ve mekanınıza göre özel spektrum ve dalgaboyunda armatür değerlendirilecektir. istekleriniz için, 0.506.990 43 06 sahin.

kuztek dedi ki...

merhaba yazınızı okudum. Biz bu işlemler için özel floreasan lambalar satmaktayız. Bende ilk başta bir çok amatör denemeler yaptım. Ancak şimdi bir bodrum katında domates bile yetiştirebiliyoruz .
bu linki kontrol edin lütfen : http://www.kuzteksogutma.com/sihirbaz.asp?sayfa=sayfa&sayfaid=97
biraz reklam gibi olacak ama lütfen bulinkdeki bilgileri okuyun
Mustafak

BabaMonk dedi ki...

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Yazıma yapmış olduğunuz yorum sonuç itibari ile ilgililerini bilgilendirici mahiyette. isteyen reklam tarafından isteyen bilgi tarafından yararlanır. Hatta her ikisinden de; neden olmasın?

Selamlar

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping