Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Otomatik Sulama Sistemli Saksı Yapımı - Topraksız Tarım - Bölüm 1

Evde topraksız tarım denemelerim için büyükçe bir saksı içerisine perlit doldurarak bir düzenek hazırladım. Bu düzenek ile ayarladığınız saatlerde istediğiniz süre boyunca sulama da yapabiliyorsunuz.
Öncelikle hangi malzemeleri temin ettiğimize bakalım:
  1. 75 cm’lik bir saksı
  2. Bu saksıyı doldurabilecek kadar perlit
  3. Drenajı sağlayabilmek için çok ince gözenekli çelik tel
  4. Yapıştırma işlemleri için silikon
  5. Araba silecek suyu motoru (sonradan değişti, bir sonraki yazımı da okuyunuz)
  6. Çeşitli çaplarda hortum
  7. Akvaryum vanaları
  8. Elektronik ya da elektromekanik zamanlayıcılı priz
  9. Bir miktar strofor
  10. Zemine yapıştırmak üzere tahta ya da plastik parçalar
  11. Kablo bağları
 Malzemeleri temin ettikten sonra düzeneğimizi hazırlamak üzere kilerimin bana ait bölümüne hanımdan azar işitmemek için gazete serdim. Sonra bu gazetenin üzerinde çalışmaya özen gösterdim. Fakat yine de gazeteden taşıp da kilimin üzerine çıktığımız olmuş:)

Zemine yükselti yapması amacıyla birkaç plastik korniş parçası yapıştırdım. Sonra bunun üzerine çok ince gözenekli çelik tel örgü yapıştırdım. Tel örgüyü silikonla saksının iç çeperlerine su sızmayacak pardon perlit dökülmeyecek şekilde yapıştırdım.
Sol tarafta küçük bir bölümü sert strofor ile ayırdım. Stroforu saksının boyutuna göre ölçüp kestim yapıştırmadan önce de en altta küçük oyuklar açtım ki fazla su oradan geçebilsin.


Saksıya perliti doldurduktan sonra bolca su verdim. Böylece hem perlit ıslanmış oldu hem de drenaj sisteminin iyi çalışıp çalışmadığını gördüm. Fazla su gayet başarılı bir şekilde tel örgüden ve stroforun altındaki oyuklardan sızarak tahliye deliğinden aktı. Artan bir miktar çelik tel örgüyü de tahliye hortumunun kaçak perlit tanecikleri ile tıkanmasını engellemek için tahliye deliğinin önüne filtre olarak yerleştirdim.
Daha sonra sulama işlemini otomatik hale getirmek için araba silecek suyu motorunu saksının boş bölümüne monte ettim. Motoru saksıya kablo bağı ile sabitledim. Motorun suyu çekeceği bidona ve suyu basacağı yerlere göre akvaryum hortumu bağladım. Saksıda istediğim bölgeye istediğim miktarda su verebilmek için akvaryum vanası kullandım. Ayrıca fışkıran suyun tek bir noktaya düşerek düştüğü yeri oymasını engellemek için de hava taşı kullandım.
Enerjiyi verip motoru çalıştırdım ve sulama işlemi başlamış oldu.

İlgili linkler:

Buradasınız --> Bölüm 1 Otomatik Sulama Sistemli Saksı Yapımı - Topraksız Tarım
Bölüm 2 Otomatik Sulama Sistemli Saksı Yapımı - Topraksız Tarım
Bölüm 3 Otomatik Sulama Sistemli Saksı Yapımı - Topraksız Tarım - SON
Otomatik Sulama Sistemli Saksımın Son Durumu




0 yorum:

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping