Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sandıkta Patates Yetiştirmek

Sandıkta patates yetiştirmek 


İnternette geçtiğimiz sene oldukça popüler olan bir yazı vardı başlığı da “0,40 m2‘lik Bir Alanda 50 kg Patates Yetiştirme Tekniği” (Okumak için tıklayınız orijinal yazı da burada ya da burada. Ayrıca konuyla ilgili olarak da youtube’da onlarca video bulabilirsiniz.)

Amaç dar alanda, dikey olarak patates yetiştirmek. Biraz benim borudaki çilek işime benziyor. (Bkz. “Dikey Çilek Yetiştiriciliği” başlıklı yazım.)

Tekniğin çıkış noktası da patates yumrularının, tohum olarak dikilen patatesin altında değil de tohumluk patates ile bitkinin arasında yetişiyor olmasıymış. Bu nedenle, tohumluk olarak dikilen patates sürgün verip yapraklandıktan ve bitkinin boyu da 30 cm kadar olduktan sonra dibine toprak ilave edile edile dikey olarak patates yetiştirmek mümkün oluyormuş.

Merak değil mi işte, bir de biz deneyelim dedik. Fakat herkesin yaptığını yapmaktansa farklı bir şey denemek lazım. Ayrıca şimdi kim uğraşacak marangoza git, 5cm x 5cm X 90 cm kereste kestir, gel onları çak; uzun iş. Hem bu işi eskimiş araba lastiğinde hatta çuvalda bile yapan varmış. 


Ben de pazarcıların bir kere kullanıp attığı sandıkta deneyeyim dedim. 
Öncelikle toprağımı hazırladım. Google’layarak öğrendiğime göre patates kumlu, kumlu-tınlı, süzek, havadar topraklarda daha verimli olurmuş. Bunun için bahçe toprağına, ormandan getirdiğim topraktan, yine bahçeden aldığım biraz kumlu topraktan ve ev yapımı bukaşiden ekledim. İyice karıştırdıktan sonra sandıklara birazını koydum. Sandığın en üst seviyesinden, gömeceğim patatesin yüksekliğinin yaklaşık 2 katı kadar boşluk bıraktıktan sonra her sandığa 2 adet olacak şekilde patatesleri yerleştirdim. Dikimin derinliği sihirli formül değil; genel kural olarak kabaca,  patates de olsa ekilen tohumun kalınlığı kadar üstünde toprak olmalı. Burada önemli olan ekilen patateslerde en azından 2-3 göz olmasıdır. Hatta bütün patates yerine her parçasında 2-3 göz bırakılarak yarım patates de kullanılabilir. Nitekim ben böyle yaptım.
Fotoğraf alıntıdır
2 hafta geçmeden ilk yapraklar toprağı çatlatarak gün yüzüne çıktılar.  Herhalde yerlerini sevdiğinden, güneşi iyi aldığından ve bukaşinin etkisinden olsa gerek çok hızlı bir şekilde geliştiler. Benimkilerin yaprakları ve dalları yeterince gür. Mesela güneş görmeyen başka bir yerde denemekte olduğum patatesler güneşi az gördüğünden olsa gerek zayıf ve uzun, yaprakları küçük ve renkleri de solgun oldu.

Güneşe hasret kalan patates bitkisi
Bir bahçe zararlısı
Patatesleri bahçe zararlılarından da korumak gerekiyor bu arada :)

Benim evin önünde, güneşi iyi alan sandıktaki patateslerim daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyüdü. Bitki yaklaşık 30 cm kadar büyüdükçe dibine 10 cm yüksekliğinde toprak ilave ettim.



Böyle böyle derken artık sandık yetmeyince geçen gün ikinci katı çıktım sandıklara.


Kullandığım plastik sandıklar delikli olduğu için kenarlardan toprak dökülmesin diye içlerini ince plastik plakalarla kapladım. Bitkinin diplerine döktüğüm toprak öyle bir karışım oldu ki inanılmaz! Şöyle ki:
  • evimin önünden aldığım kumlu biraz da toz kıvamındaki toprağı
  • evimin yanındaki şeker fabrikasının bahçesine dökülen kim bilir hangi köyün hangi arazisinden gelmiş pancarların üzerinden sıyrılmış toprağın bir-iki çuvalını
  • Mayıslar’a, Keskin Köyü’ne ve Musaözü’ne pikniğe gittiğimizde torba torba getirdiğim orman ve tarla toprağını
  • gübre olarak da Kapıkaya’dan getirttiğim yanmış ahır gübresini
 iyice karıştırıp kullandım. Zaman zaman da sulama sırasında ev yapımı bitki besininden de katıyorum.
Şu anda en dipteki toprak bukaşili karışım, onun üstünde Mayıslar’dan orman toprağı ve gübre karışımı ve şimdilik en üstte de az önce okuduğunuz karmakarışık topraktan var.  Hasat zamanı sandıkları devirip de –inşallah- patatesleri toplarken hangi katmandan ne kadar patates aldığımı da inceleyeceğim.

Bakalım sonuç ne olacak merakla bekliyorum hasat zamanını…

Esen kalın…





6 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Merhabalar, bu sene pembe domates ekmedim ama eken arkadaşlarımı heyecanla takip ediyorum.
Patatesleri de merak ettim doğrusu, bakalım nasıl olacaklar...
En başta yakışıklı oğlunuz olmak üzere, hepinizin ellerine, emeğine sağlık...

babamonk dedi ki...

Teşekkürler. Ben ve komşularım da merakla bekliyoruz sonucu. İnşallah hüsranla sonuçlanmaz...

faik murat ünel dedi ki...

Merhaba;

güzel bir deneme oluyor. Bir şeyi sormak istedim. İkinci katı nasıl çıktığınızı tam anlayamadım. toprak ilavesini ilk sandığın üzerine, bitkinin yapraklarının olduğu bölümemi yaptınız? Yoksa sandığın alt tarafından mı ilave yaptınız?

babamonk dedi ki...

Sayın Faik MURAT, öncelikle ilginize teşekkür ederim.
Sandık ve toprak ilavesini şu şekilde yaptım: Bitkilerin boyu uzadıkça diplerine toprak ilavesi yapıyorum. Sandıklar dolup da toprağı almamaya başlayınca da, bitkilerin de iyice uzamasından sonra,üstüne bir kat daha sandık yerleştiriyorum. Tabi sandığın altı kesilmiş olmalı bu durumda. Daha sonra üstteki boş sandığın üzerinden bitkinin dibine toprak doldurmaya devam ediyorum.
Yani önceki sandıkları kaldırıp en alta sandık koymak gibi bir durum söz konusu değil.

3. katı nasıl çıktığımı anlattığım şu yazımı da inceleyebilirsiniz:

http://babamonk.blogspot.com/2010/07/sandkta-patates-3-kat.html

Kolay gelsin, esen kalın...

Smyrna dedi ki...

sandıkta patates yetiştirme fikri ilginçmiş. En azından toplaması da kolay olacak. Dikim alanı sınırla çevrelendiği için patateslere kaçacak yer kalmıyor.
Ben de dikmeyi düşünüyordum ama bu yıl bahçemi yükseltimiş yastıklar haline getirirken biraz zaman kaybettim açıkçası, gelecek yıl artık.
Ancak ben sepet yerine kahve çuvalına dikmeyi planlıyorum. Böylece bitki uzadıkça toprak ilave etmek daha kolay olabilir.
Son olarak elinize ve emeğinize sağlık diyorum.

babamonk dedi ki...

Sandıktaki patateslerle ilgili olarak son durum şu yazımdadır:

"Açılan Sandık Sayısı:9, Sayılan Patates Miktarı: 2.5 Kg"

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping