Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Su tutucu polimerin tarımda kullanımı

"NanoJel toprak kullanarak çimlendirme" başlıklı yazımda bahsedilenler daha çok dekoratif amaçlı kullanılan su tutucu polimer çeşitleri. Benim asıl bahsetmek istediğim ise su tutucu polimerlerin tarımda kullanımı. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; benim ne nanojel firmaları ile ne de stockosorb/kemisol/sutut/kristajel gibi firmalarla son kullanıcı müşterileri olmamın dışında herhangi bir bağlantım yoktur. Burada bunların reklamını, iyi ya da kötü tanıtımını yapmak gibi bir çabam da yoktur. Ben sadece naçizane deneyimlerimi paylaşmak arzusundayım. Su tutucu polimerler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için google’da küçük bir araştırma yapabilirsiniz. Şu linklerden de yola çıkabilirsiniz: www.wesoorb.com.tr ya da  http://www.sutut.com/  ya da http://www.qemisoyl.net/

Ayrıntıları başka sitelerden temin edebilirsiniz ama madem buradasınız kısaca bahsetmek gerekirse: “Qemisoyl, su hidratörleri ile bağlantıya girdiğinde su için bir rezervuar işlevi gören şeffaf bir jel haline gelen ve sonra suyu bitkinin köklerine geçiren beyaz granüllü su bazlı (çekmeli) polimerdir” denmekte ilgili sitelerde. Faydalarından da şu şekilde bahsedilmekte:

Toprağa yerleştirildikten sonra toprağın yoğunluğunu düşürür.
•    Topraktaki hava ve su dolaşımını geliştirir.
•    Su tutma kapasitesini geliştirir ve sudaki besleyicilerin kaybını azaltır.
•    Birçok kez dolup boşalabilir. Uygun koşullarda 5 yıl özelliğini korur.
•    Birçok çözünür gübre ve toprak ile bağdaşır.
•    Buharlaşma ve sızma sonucu su kaybını önler.
•    Kuraklık döneminde sulama miktarını azaltır.
•    Ürün verimini azaltmaksızın üretim maliyetlerini azaltır.
•    Tohumu nem tabakalarıyla sararak ve suyun içindeki besleyicileri tutup salarak filizlenmesini geliştirir.
•    Aşırı yağışlardan dolayı gübrenin akıp gitmesini engeller.
•    Daha yüksek ürün verimi sağlar.

Benim Eskişehir Sarıcakaya ilçesi Mayıslar köyünde yaklaşık 1200 m2 civarında küçük bir bahçem var. Buraya bundan 4 yıl önce ceviz fidanları dikmiştim. Karşılaştığım en büyük problem sulama. Her ne kadar Sakarya Nehri köyümden geçse de benim bahçem nehre uzak olduğu için su temininde sıkıntılar yaşıyorum. O zamanlar anladım ki ileride savaşlar su yüzünden çıkacak. Yine anladım ki “Su akar Türk bakar…” Maalesef böyleymiş, koskoca Sakarya Nehri akıp gidiyor bu nehrin suyundan sadece yanındaki tarlalar bahçeler kullanabiliyor. Benimki gibi sudan 300-500 m uzakta bulunan tarlalar susuzluktan kavruluyor…


Mayıslar'ın panoramik bir görüntüsü. Sol tarafta İğdir, Sarıcakaya; sağda ise Kapıkaya

Neyse ki bahçenin hemen yanında bir sulama kanalı geçmekte de bazı zamanlar sıraya girerek suyu kullanabiliyorum. İlk zamanlar bu kanalın bazı yerleri yıkılmış olduğundan su da gelemiyordu. Fidanları toprağa diktiğim ilk zamanlar arabamla köyün çeşmesinden damacanalarla su taşımak zorunda kaldım. 
Bu da oğlum, Oğul Monk...



Bizim oralarda 2008 yazı son derece sıcak geçmişti, termometrede 49 dereceyi gördüğümü biliyorum. Köye pek sık gidemediğim için o yaz maalesef 2 adet fidanım kurudu.  Fazla uzatmayayım, kafamda birçok sulama projesi olduğu halde fiiliyata geçmesi konusunda maddi manevi çeşitli sıkıntılar olduğu için şimdilik en basit ve hızlı (quick and dirty) çözümü uygulamak durumundayım. Bu nedenle internette dolaşırken su tutucu polimerleri fark ettim. Araya araya Ankara’da bir temsilci firmayı bulup kapısını çaldım.  (http://www.sututtarim.com/)  Birçok temsilci firma gibi bir apartman dairesiydi burası. Ben kapıyı çalıp “Su tutan jellerden alacaktım” deyince pek şaşırdılar zaten “burayı nasıl buldun?”  der gibi bakıyorlardı. Şaşırmalarının diğer nedeni de aslında perakende satışı pek yapmamalarıydı sanırım. Bu arada su tutucu polimerin yanı sıra bir de MOG organik gübre aldım gitmişken. MOG konusuna burada hiç girmeyeceğim, belki başka bir yazımda bahsederim. 4 kg’luk kutu ile satılan Kristajel marka su tutucudan aldım.

Fidanın dibini biraz açtıktan sonra toz şeker gibi olan su tutucuyu serpiyoruz



Su ilave ediyoruz
Polimer çok kısa sürede jelleşiyor
Bahar gelip de ceviz fidanlarımın diplerini çapalamak, su havuzları açmak gerektiğinde biraz derince açarak bu su tutucudan göz kararı ilave ettim. Su verdiğimizde hemen suyu emerek jöle gibi oldu zaten. Beklentimiz ağacın dibine vermiş olduğumuz suyun daha derinlere kaçmasını, hızlı bir şekilde buharlaşarak kaybolmasını engellemek. Fidanlar böylece ihtiyaç duyduğu suya daha uzun süre erişebilecek.

Su tutucuların denemesinin sonucunu bu yaz sonunda daha iyi anlayacağız diye tahmin ediyorum. Fakat okuduğum kadarı ile de başarılı sonuçlar elde edilmiş; zaten bilimsel bir yöntem.Bir nevi mikro sünger anladığım kadarı ile.


Bir miktarı ile evde çimlendirme yapmayı denemiştim. Fotoğrafta da göreülebileceği gibi işe yaradı gibi. Islak beze ya da pamuğa sarmaktan daha iyi bir yöntem bence.

Misket gibi olan ise dekoratif amaçlı olan tiptekilerden...





5 yorum:

Hande dedi ki...

peki bu polimerleri kullanmak ürünün organik olma özelliğini bozuyor mu? Örneğin ilerde ihraç etmek isteseniz bu ürünü kullandığınız için herhengi bir problemle karşılaşır mısınız?

babamonk dedi ki...

Merhaba, sayfama ilginizden dolayı teşekkür ederim.
Sorunuz ilginç, daha önce hiç düşünmemiştim. Sorunuz üzerine internette bir tarama yaptım, organik tarım için sertifiye edilmiş SAP'ye (Super Absorbent Polymer)pek rastlamadım. Sadece şöyle bir - iki haber linki buldum. Haberde bahsi geçen firmanın da web adresi bir kaç kez değişmiş, buna rağmen son rapor edilen adresi de açılmıyor.

Anladığım kadarı ile haberde kendi geliştirdikleri SAP'nin organic tarım için sertifikalı olduğunu söylüyor. Fakat firma ortalıkta görünmediği için açıkçası bana çok tatmin edici gelmedi açıklamaları.
Bunun haricinde de başka bir polimer su tutucu göremedim. Hindistan cevizi kabuğu gibi bazı organik maddelerin karışımı ile yapılan su tutucular var ama organik tarım için. Bunların su tutma kapasitesi SAP kadar yoktur elbette.

Son not olarak; ben bu konuda otorite ya da uzman değilim. Sadece bahçecilik hobisi olan meraklı bir araştırmacıyım. Konu ile ilgili olarak ziraat mühendislerine ve/veya SAP firmalarının kendilerine danışılabilir.

Umarım bu açıklamam küçük de olsa bir fayda sağlamış ve yol göstermiş olur. Selam ve saygılarımla.
BabaMonk

Tuba dedi ki...

Merhaba,

Cevizlerin durumunu merak ettim, nedir son durum? Gerçekten su tutucu polimer işe yaradımı ?

wesoorb dedi ki...

Mevcut ağaçların Taç izdüşümünün dışından 40 cm genişlik,yaklaşık 30 cm derinlik açılarak her 1 merteye 30 gr wesoorb dökülerek toprağa karıştırılıp kapatılır.4-5 yıl sonra yeniden kullanılır.Selamlar
Duran Bozkurt
www.wesoorb.com.
www.wesoorb.com.tr

wesoorb dedi ki...

Duran Bozkurt Wesoorb Bilgilendirme

FİDAN DİKECEKLER
a)Dikerken uygulayacağınız 60–70 gr Wesoorb la, sulama hatalarında kaynaklanan fidan kaybınızı önlersiniz.

b)Yaz sıcağında bile 7–10 günde bir suladığınız fidanlarınızı 3–4 hafta ara ile sularsınız.

c)Dikecek olduğunuz fidanlarınıza Wesoorb u uygulayarak kullanacağınız gübre miktarını en az % 30 azaltırsınız

d)Wesoorb fidana vereceğiniz suyu ve gübreyi bünyesinde tutarak bitkiye ihtiyacı olduğunca vereceği için bitkileriniz yaz sıcağında bile susuzluk stresine girmeyip suyu ve besleyicileri sağlıklı kullanarak daha iyi gelişip daha erken meyveye oturacaktır.

e)Damlama ile sulanan alanlarda ise 3–4 sulamayı bir sulamaya indirip 8–10 saatlik süre 4–5 saate düşürülür.


MEVCUT AĞAÇLARINIZA Wesoorb u uygulamak için ağaçlar uyku döneminde olduğu için en uygun zaman

Web sitemizi incelerken Kullanıcı Görüşleri sayfasını da incelemeyi unutmayınız.
WESOORB AĞIR METAL İÇERMEZ,TOKSİK DEĞİLDİR.YERLİ HAMMADDE İLE TÜRKİYE DE ÜRETİLMEKTEDİR.

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping