Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Eskişehir'de zeytin ve ceviz yetiştiriciliği

Daha önce de bahsetmiştim; baba tarafım Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar köyündendir. Mayıslar’lı olmakla da kendimi şanslı sayarım… Dedelerim arasında Kurtuluş Savaşında şehit ve gazi olanlar da vardır. Rahmetli Mustafa dedemin İstiklal Madalyası da şahsım tarafından muhafaza edilmektedir.

Mayıslar hakkında daha sonra daha fazla ayrıntıya girerim, şimdilik bahsetmek istediğim bu değil. Bahsedeceğim konu köyümde küçük bir arazimin olduğu ve burada toplam 18 adet ceviz ve 20 adet zeytin fidanımın olduğu. Evet zeytin hem de oldukça kaliteli zeytin yetişir İç Anadolu’nun şehri olan Eskişehir’in bir köyünde. Her ne kadar Eskişehir İç Anadolu Bölgesi’nde olsa da Sarıcakaya Karadeniz bölgesinde kalmaktadır ve iklimi de Akdeniz iklimine benzemektedir. Dağların arasında olması ve Sakarya Nehri sayesinde kendine has bir mikro klima oluşmuştur burada. Dolayısı ile sadece zeytin değil tahmin edilemeyecek pek çok şey yetişir burada. Hemen aklıma gelenleri yazıvereyim: pamuk, Antep fıstığı, nar, dut (dolayısı ile ipekböcekçiliği), her türlü sebze, çok çeşitli meyve, liste uzar gider…

2 yaşındaki bir zeytin fidanı

3-4 yaşlarındaki ceviz fidanlarım
2005 yılı son baharında boş duran bu yaklaşık 1200m2’lik toprağa ne yapayım diye araştırırken ceviz dikmeye karar verdim. Cevizleri de bizzat gidip Düzce’den aldım geldim. (Bkz. www.ceviz.com.tr)





Burada yaşadığımı su problemine rağmen (Bkz. "Su tutucu polimerin tarımda kullanımı" başlıklı yazım) bugün itibari ile adam boyunu geçtiler, orta halli ağaç oldular diyebilirim bazıları için.

Ağustos 2008'den bir foto.
Şimdi iki katı oldu (hem cevizler hem de göbeğim)
 Tabi bu arada özellikle 2008’de yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık yüzünden 3 tanesi kurudu. Yerine yenilerini diktim ya tutarsa diye.

İnşallah bu hale geldiğini de görmeye ömrüm yeter.
www.ceviz.com.tr’den

Benimkilere iyi bakım yapabilseydim bunlar da epey büyümüş olurlardı ve ürün hasatına başlamış olurdum. Şu anda biraz daha vakti var. Bir yerde okumuştum; “iyi kalite bir ceviz fidanı 5 yaşında ürün vermeye başlar ama en olgun ve en verimli hale 10 yaşında gelir. On yaşına kadar sen cevize, daha sonra o sana bakar. Artık çalışmana bile gerek kalmaz, emekli olabilirsin.” diye. Neyse şunun şurasında 5 bilemedin 6 yıl kaldı; ha gayret oğlum babamonk biraz daha sabır…


4 yorum:

zyganzy dedi ki...

Merhaba Baba Monk,

Oncelikle yazilarinizi okumak ve sizi biraz olsun tanimaktan mutluluk duydum, Monk'u zamanim oldukca seyreder ve saygi duyarim, Ceviz fidani ekmek uzereyim, bu konuda iki yillik teorik ve pratik arastirmam var, ekim yapacagim tarlam Bayramicte, su tutucu polimerin tarımda kullanımı ile ilgili bir cok yazi okudum fakat pratikte ozellikle ceviz fidanı icin kullanan ile karsilasmadim, sizden ricam bu maddenin fidanlarınıza herhangi bir yan etkisi olup olmadigi hakkında beni bilgilendirmeniz,

fidanlarimin kokleri 2 yasinda, asilar 1 yasinda, fidanlarimi ekerken kullanmayi dusunuyorum, ekecegim fidan sayısı 500 adet chandler turu, takdir edersinizki bu maddenin kurak yaz aylarinda fidanlar icin kurtarici olmasi buyuk rahatlik fakat herhangi bir yan etki durumunda geriye donus yok bu da insanı korkutuyor,

ayrica koyunuzden sakarya irmagi gectigini okudum, bende cocuklugumda sakarya ilinin geyve ilcesinde bircok yaz tatilimi gecirdim, sakaryada balik tutmuslugum yuzmuslugum var, en yakinda tekrar yazismak uzere,
Saygilarimla, Gurkan DONMEZ e-mail: zyganzy@gmail.com

babamonk dedi ki...

Merhaba Gürkan Bey,
sayfama olan ilginiz için teşekkür ederim.

Öncelikle şunu yeniden hatırlatmak isterim ki, zirai alandaki birikimim hobi olarak uğraştıklarımın ötesinde değildir. Kitap okuyarak, internet tarayarak, bilenleri dinleyerek, denemeler yaparak hobi olarak uğraşıyorum bu işlerle. Buna karşın, özellikle yazılarımda da adı geçen köyümde geçim kaynağı bu olan, tek işi ziraat olan köylülerimin hala dedemin dedesinden kalma yöntemlerle çiftçilik yaptıklarını gördükçe de üzülüyorum. Bu nedenledir ki gördüğüm, okuduğum bir çok şeyi elimden geldiğince denemeye ve bunların sonuçlarını etrafımdakilerle paylaşmaya çalışıyorum. Blog sayfam da bu çabamın bir parçasıdır.

Gelelim cevizlere ve su tutlara... Yukarıda yazdıklarım kapsamında, incelediğim, gördüğüm ve aklıma yatan bir ürün olan sututucu polimeri Ankara'daki Türkiye bayisinden aldım. Sonra, 3-4 yaşlarında olan ceviz fidanlarımın diplerini biraz kazarak mümkün olduğunca köklere ulaşarak serpiştirdim. Bu toz halindeki madde suyu emince hacminin 300-400 katına kadar şişebiliyor yani suyu hapsediyor bünyesinde. Bunu toprağın kabarıp çatlamasından da anlayabiliyoruz. Suyun kolayca buharlaşmasına engel olduğu için fidanların dibi uzunca bir süre nemli kalabiliyor bu sayede. Nitekim, mesafe ve sulama imkanımın az olması, aşırı sıcaklar yüzünden ve en sık 2 haftada bir gidebilmeme rağmen bu sene fidanların gelişimi fena değildi. En azından kuruyan olmadı, bir önceki sene 2 tanesi kurumuştu.(18'de 2 'de %10'dan fazla :) ) Bu gözlemimden yola çıkarak kesinlikle faydalı bir madde olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir zararını görmedim bu süreçte. Uzun vadede de bir zararı olacağını sanmıyorum. Zaten bu madde hakkındaki yerli ve yabancı kaynaklardan edindiğim bilgiler de bu yönde.

Size tavsiyem, eğer su tutucu polimer tozlardan kullanacaksanız (ki tavsiye ederim) köklere yakın uygulamanız. En güzeli fidanları dikerken açacağınız çukurun içine serpiştirmeniz. Böylesi daha faydalı olacaktır. Hatta nacizane görüşüm, aradaki farkı daha iyi tecrübe edebilmek için fidanlarınızdan 15-20 tanesine bu polimerden uygulamamanız. (ya da sadece bunlara uygulamanız, neyi hedefliyorsanız)


Sakarya nehri köyümün içinden geçer, hatta benim değil ama dedemlerin, amcamların bahçelerinin kıyısından geçer. Zaman zaman balık tutmaya da giderim. Suyun hayat olduğunu orada anlamıştım ilk olarak. Nitekim google earth görüntülerinden de bu durum çok net anlaşılabilmekte.

İnşallah tüm fidanlarınız tutar ve meyvelerini de toplamak nasip olur size.
Sağlıcakla kalın.

babamonk dedi ki...

Bu konuda da bir şeyler yazmışım meğerse. Bakınız:

http://www.babamonk.com/2010/06/su-tutucu-polimerin-tarmda-
kullanm.html

Unknown dedi ki...

Hocam cevizin çesidi nedir

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping