Pet Şişelerden Yapılan Seralar
Ben bir kaç metre PPRC boru ve naylon ile küçücük bir sera yaptım diye seviniyorum kendimce fakat millet neler neler yapmış meğerse...
Doğruca çöpe attığımız ya da birazcık çevre bilinci olan birinin geri dönüşüm kutularına attığı plastik şişeler ile sera yapmak da mümkün. Sağlamlığı su götürür fakat yalıtımı iyidir diye tahmin ediyorum.
Eğer siz de pet şişelerle sera yapmak isterseniz doğada çabuk çözünen şişeleri kullanmayın derim. Çünkü bu tür plastikler güneş altında çok kısa sürede çürümeye, çözünmeye başlıyor. İşin tuhafı, çevreye duyarlı olmak adına yapımında doğada çabuk çözünen plastik kullanılan bu tür poşetler ve şişeler çevreyi daha çok kirletiyor. Çünkü çözündükçe parçalanıp çevrede görsel bir kirlilik yaratıyor. Bir de açıkta bırakılırsa içindeki çöpler de ortalığa dağılıyor.
Pet şişeler ile yapılmış çatının altındaki bir bahçe
Adamlar pet şişe ile sera değil koca bir ev yapmış. İçindeki yatak bile pet şişeden, hint fakirlerinin yatağı gibi. Masaj özellikli...
Bu da başka bir şişe sera
Bu örnek ev için daha özenli çalışılmış. Yapı taşını çoğunlukla şişeler oluşturuyor, şişelerin üzerine sıva da yapılmış. Fotoğrafı aldığım şu sayfayı incelerseniz evin diğer bölümlerinde kullanılan diğer geri dönüştürülen malzemeleri de görebilirsiniz.
Şurada da cam şişeler ile yapılmış güzel ve dekoratif bir ev tarifi var --> http://unusuallife.com/2008/05/01/building-with-bottles/
Cam şişelerle bina edilen bir yapı |
Kaynaklar:
http://inspirationgreen.com/plastic-bottle-homes.html
http://www.squidoo.com/plasticbottlegreenhouse
http://unusuallife.com/2008/05/01/building-with-bottles/
.
2 yorum:
Hobi bahçesi; mini sera veya hobi sera
Bizde hazır imal edilmiş halde satılması henüz çok yenidir, “yeni tanınmak üzere”dir. Söz konusu mini sera veya bahçe seraları için bizde “hobi sera” terimini kullananlar var.
Eski klasik limonluklardan farkı, bunların şimdi çiçek ve bahçe meraklıları için portatif olacak şekilde üretimlerinin yapılıp satışa sunulmasıdır.
Bunlara ingilizcede hobby garden, greenhouse gibi isimler verilir. Hobi bahçesi denince bizde normal bahçeler anlaşılıyor. Mini sera denince de el kadar, akvaryum gibi gerçekten mini seralar anlaşılıyor (hâlbuki bunlara Hobi Sera denir).
Hobi bahçesi mini seralar büyük bir tavuk kümesi gibidir, en azından bir köpek kulübesinden dört misli kadar büyüktür. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ABD’de yapı market tarzı yerlerde ve süs bitkileri / bahçe meraklıları için olan mağazalarda hazır satılır. Yurt içinden “hazır satın alabileceğiniz” bir yer örneği olarak Serapey.com web sitesine bakabilirsiniz.
Madem bizde henüz pek bilinmiyor ve her yerde satılmıyor, o halde kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki ihtiyacınız varsa. Veya yeni bir kazanç yolu olarak imal edip satışa sunabilirsiniz.
Hobi sera / hobi bahçesi en kolay yoldan nasıl yapılır?
Metreyle satılan hem kalın hem cam gibi tam şeffaf polyester branda / muşamba alarak çadır ya da tavuk kümesi yapar gibi pvc ya da alüminyum çerçevelerle ihtiyacınıza uygun bir Hobi Sera yapmanız kolay. Muşamba yerine polikarbon levhalar özellikle kışları fazla soğuk geçen yerlerde ısı yalıtımı için çok elverişlidir.
Rüzgârdan uçup gitmesin diye yere sağlamca sabitlemek ve güneş içerdeki bitkileri pişirmesin diye gereken tedbirleri düşünmek gerekiyor. Daha uzun ömürlü ve bahçe serası olarak bir şey tasarlamak istiyorsanız hiçbir tahta malzeme kullanmamanızı tavsiye ederim. En iyisi pvc çerçeveler kullanmaktır.
Bu tip limonluklar hangi amaçlarla kullanılır?
1- Kış boyunca bazı bitkileri ağır dondan korumak.
2- İlkbahar başında / kış sonunda ekeceğiniz tohumların daha hızlı büyüyebilmeleri ve nisan sonuna doğru esas yerlerine dikilebilecek hale gelmeleri.
3- Kışın da sebze yetiştirilmesi.
4- Gülden Afrika menekşesine kadar birçok bitkinin çelikle üretimi için yüksek hava nemliliği sağlaması.
5- Fazlaca hava nemliliği isteyen bitkilerin havası yeterince nemli olmayan yörelerde yetiştirilmesi.
6- Gece ısının çok düştüğü yerlerde soğuk sevmeyen bitkilerin yetiştirilmesi..
7- Bahçelerde tavukların değil süs bitkilerinin devamlı kapalı yerde yetiştirilmesi..
Daha birkaç amaç sayılabilir.
Zararlı yönlerine gelince:
— Birçok hastalıklar ve parazitler içerde kolayca çoğalabilir.
— Direkt güneş alan bir yerde bulunuyorsa sıcak günlerde bitkiler sıcaktan pişebilir
Çok değişik, doğada pet şişenin yararlı kullanımı!
Saolasınız
Yorum Gönder