Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kısacık Bir Küçücük Sera Hikayesi...

Kısacık Bir Küçücük Sera Hikayesi...


Sezon 1 - Bölüm 1 : "KüçükBahçem'in Küçük Serası" 17 Aralık 2011

"Günlerden bir gün, KüçükBahçem'deki son ürünleri de topladıktan sonra kışın bahçede ne yapsam diye düşünürken aklıma sera yapmak gelmişti" o an takvimde 17 Aralık 2011 yazmaktaydı. Oğlum "OğulMonk" ve kızım ile giriştik işe. PPRC boruları ölçtük biçtik, kestik, birleştirdik ve önclikle iskeletini hazırladık KüçükSeram'ın. Bu küçücük serayı yaparken amacımız portatif olabilmesi, kolaylıkla kurulup sökülebilmesiydi.



Nitekim o şekilde de oldu. Kesip yapıştırarak hazırladığımız borular ile iskelet parçaları oluşturuldu.  Sonrasında üzerine naylon örtüsünü de gerdik. Bayağı bayağı bir şeye benzemişti, artık KüçükBahçem'deki yerini alabilirdi.


Son kontroller kızım tarafından bizzat yapıldı.
KüçükSeram'ın KüçükBahçem'deki yeri turp ve lahanaların üstü oldu. Bununla beraber dışarıdaki saksılardaki marul, dereotu, maydonoz, çilek, çiçek gibi bitkileri de içeri koyduk.


Sezon 1 - Bölüm 2:"KüçükSeram ve turplarım; turp gibiler maşallah..." 28 Aralık 2011

KüçükSeram üzerine düşen görevi yerine getiriyordu. Dışarıdaki soğuk havaya nispeten içerisini sıcak tutarak içindekileri turpları ve lahanaları koruyordu. bu fırsatı değerlendiren turplarım da büyümeye başlamışlardı.



Sezon 1 - Bölüm 3: "Küçük Seramın Karla İmtihanı" 11 Ocak 2012

Gel zaman, git zaman derken ilk karımız yağdığında takvimde bu sefer 10 Ocak 2012 yazmaktaydı. KüçükSeram, üzerindeki kara rağmen ayaktaydı.


Sezon 1 - Bölüm 4: "Küçük Seramın Donla İmtihanı" 14 Şubat 2012

Bu sene kış biraz sert ve uzun sürdü. Yağan kar uzunca bir müddet yerden kalkmadı. Eskişehir'in meşhur ayazı da zorladı bizi. Dışarıdaki termometremiz artıya çıkmadı günlerce. Bu hava koşullarında, içerisine bir ısıtıcı koymayı akıl edemediğim KüçükSeram dimdik ayakta kalarak görevine devam etti.

En azından içindekilerin donmasına engel oldu.


Sezon 1 - Bölüm 5: "Bahar gelsin artık KüçükBahçem'e" 15 Mart 2012

Dedik ya bu sene kış biraz uzun sürdü diye, zaman geldi isyan ettik "Bitsin artık bu kış, Bahar gelsin artık KüçükBahçem'e" diye. Allah'ın işine karışılmaz ama biraz da haklılık payımız yok değildi. Günlerce hatta haftalarca hep negatifteydik. Güneş çıksa da bir türlü ısıtamıyordu bizi. Bu durumda dahi KüçükSeram görevine devam etti.




Sezon 1 - Bölüm 6: "Nihayet geldi bahar KüçükBahçem'e [2012 sezon açılışı]" 29 Mart 2012

Uzun süren kışın ardından yaşlı Dünya'mızın milyarlarca yıldır süregelen döngüsü gereği ilk baharı geldi, yerlerdeki kar eridi. Alnının ve üzerindeki karın akıyla çıktı KüçükSeram bu zorlu kış imtihanından. Seranın içindeki lahanalar bakımsızlıktan büyüyemedi ama minik turplarımın tadına bakabildik hiç olmazsa.


Artık vakti geçtiği için seranın içindeki tüm karalahana ve turpları söktüm, bir güzel temizledim. Toprağı hafiften çapalayarak havalandırdım.



Sezon 1 - Bölüm 7:"KüçükBahçem'in sonu (mu acaba?)" 2 Mayıs 2012

Derken hiç hesapta yokken çıkan ev tadilatı nedeniyle "KüçükBahçem'in sonu (mu acaba?)" diye düşünmeye başlamıştım. Tam bu noktada da KüçükSeram önemli bir görev üstlendi: KüçükBahçem'in toprağını koruma görevi. Evdeki tadilat nedeniyle KüçükBahçem'e hafriyat, harç, sıva, ve diğer yapı kimyasalları dökülürken KüçükSeram'ın blunduğu bölge korunuyordu KüçükSeram'ın sayesinde. İçindeki tohumluklarım da çimlenmeye başlamışlardı. Eğer ki bu küçücük seram olmasaydı bunlar da hafriyat altında kalacak ya da ayaklar altında kalarak zarar göreceklerdi. Seram bunlara da kol kanat gerdi fakat bu esnada üzerine düşen sıva parçaları nedeniyle kimi yerlerinden yırtıldı.

Üzerine denk gelen inşaat iskelesi nedeniyle iskeleti çöktü. İlgili yazımda da bahsettiğim gibi "Ustalar yıktı, ben her akşam yeniden kurdum seramı. Ben temizledim onlar yeniden batırdı bahçemi ama yılmadım."
Neticede tadilat işi de bitti. KüçükSeram bu testten de başarılı bir şekilde çıktı. Kendini feda etti ama içindekileri ve altındaki toprağı korudu.

Son anlarını yaşayıp son nefesini verirken bile görevine devam etti.

---oOo---

Artık bu zorlu sezonu başarıyla tamamladıktan sonra dinlenme hakkını kullanmak üzere önümüzdeki sezona, sonbaharın sonuna kadar istirahate çekildi. Üzerindeki naylon örtü yırtıldığı, sıva harcı ve yağlıboya nedeniyle kirlendiği için geri dönüşüme gönderildi fakat iskeletini oluşturan borular yeniden kullanılmak üzere söküldü.

Fotoğrafta da görüldüğü üzere, seranın iskeletini oluşturan PPRC boruların uzun olanlarına herhangi bir şey olmazken kısa ve çok eklemli parçalar genellikle eklem yerlerinden sökülmüş. Kullandığım yapıştırıcı ve hatta destek maksadıyla sürdüğüm sıcak silikon bile fayda etmemiş. Bir sonraki sene seramı yeniden kurarken buna dikkat etmek gerekecek.



Bir sonraki görevine kadar "İSTİRAHAT ET!" KüçükSeram...

.



0 yorum:

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping