Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buğday Çimi Suyu için Topraksız Tarım Uygulaması

Topraksız Tarım ile Buğday Çimi Yetiştirme

İnternette bir çok blogda yer alan, Facebook'ta bolca paylaşılan gündemdeki en yeni kansere çare, anti kanserojen, şifalı bitki gibi konulardan birisi olan buğday çiminden elde edilen suyun faydalarından "Anti Kanserojen olarak Buğday Çimi ve Şırası" başlıklı yazımda bahsetmiştim. 26 Nisan'da yayınladığım bu yazımdan hemen sonra evde ben de buğday çimi yetiştirmeye karar verdim. Önce küçük bir saksıda normal bahçe toprağında bir miktar buğday çimi (wheatgrass) yetiştirdim. Fakat saksı küçük geldiği için boşta duran "Otomatik Sulama Sistemli" saksımda da perlitte buğday çimi yetiştirmeyi tercih ettim. Perlit ve hidroton kullandığım için bir Topraksız Tarım uygulaması oldu bu iş.

Hadi hemen bakalım nasıl yapmışım bu işi...

Öncelikle 75 cm uzunluğundaki saksıyı iyice temizledim.

Su tahliye borusuna perlit kaçıp da tıkamasın diye artık kullanmadığım bir demlik içi filtreyi borunun üstüne sabitledim.

Ardından drenajı sağlamak için saksının dibine biraz hidroton ve suyu emince şişen nanojel misketlerinden attım.

Sonra da saksıyı perlitle doldurdum. Tozumasın diye de su ilave ettim üzerine ve tüm perlite taneleri suyu emsin diye iyice karıştırdım..

İyice ıslanmış perlitin üzerine bolca tohumluk buğday serptim. Bolca çim olsun diye silme buğday tohumu serdim perlitin üstüne bir tabaka.


Ardından buğday tohumlarının üzerine bir tabaka daha perlit döktüm ve bunu da püskürtme ile suladım.

Artık saksımız ve tohumlarımız hazır olduğuna göre saksımızı evin içinde güneş görecek bir yere alabiliriz dedim ve öyle de yaptım.



Topraksız tarımın amacı ve en büyük faydası dış ortamın haşerat, topraktan geçen hastalıklar ve bazı olumsuz çevresel faktörlerden kaynaklanan zararlı etkilerinden korunmak olduğu için bahçeye çıkartmadım saksıyı. Unutmamak lazım ki bu durumda, topraktan doğal olarak alacağı gerekli mineralleri bizim ilave etmemiz gerekecektir. Perlit ve hidroton nötr olduğu için bitkiye faydalı veya zararlı hiç bir şey barındırmaz. Normal su ile de gerekli mineral ve vitaminlerin çok azını temin edebilir. Ben burada bitki coşturan ya da bitki besini diye piyasalarda satılan katkılardan kullandım.

Buğday çimi çok hızlı büyüyen bir bitki. 3-4 gün içerisinde tohumlar çimlenip topraktan pardon örnekte perlitten kafayı uzattılar.


Gün geçtikçe uzadılar,

Uzadılar...

Sadece boyları değil kökleri de uzadı. Öyle ki halı saha örtüsü gibi oldular.

Bir hafta kadar sonra yeterince uzadığına kanaat getirince bir makas yardımı ile kestim, traş ettim, budadım, biçtim; doğru kelime her neyse artık...

Buraya kadarki bölüm işin en kolay olanıydı. "Kolay" kelimesini vurguluyorum çünkü gerçekten de buraya kadarı en kolayıydı. Bundan sonraki işlem yani suyunun çıkartılması işi beni çok uğraştırdı. Evdeki katı meyve sıkacağını bu işte kullandım.

Posalarını da bukaşi yapımında kullanmak üzere ayırdım. Doğada israf yok. Gördüğün üzere bir saksı buğday çiminden ancak bir su bardağı kadar ama oldukça yoğun çim suyu elde edebildim.

Bazı yabancı sitelerde gördüğüm, kıyma makinesi gibi çalışan, çim suyu sıkma makinem olsaydı bu iş daha kolay olurdu sanırım. Hem daha kolay olurdu hem de daha fazla çimsuyu elde edebilirdim diye düşünüyorum. Fakat fiyatı biraz pahalı geldi bana. Türkiye'de de satılıyormuş ama fiyatları yurtdışına endeksli.

Amazon.com'da satılanların en ucuzlarına bir örnek:
Çim suyunu doğrudan içmek sert gelebilir diye bir bardak suya çok az çim suyu ilave ederek içtim. Tadı mı? Tadı pek güzel sayılmaz işin doğrusu. Bu nedenle içine vitamin tabletlerinden kattım.

Çilek aromalı vitamin tableti katınca biraz köpürdü. Köpüğü krem şanti gibi oldu. Hem içimi de daha hoş oldu, lezzetli oldu.
Görüntüsü de meyve suyu kokteylini andırıyor 

Biçilen çimler uzamaya devam etti. Her bir çim tanesinin üzerinde bir damla öz suyu ile birlikte...


Sonuç olarak özetleyecek olursak:

  • Buğday çimi yetiştirmek son derece basit ve büyüdüklerini  rahatlıkla gözlemleyebildiğiniz için çok da keyifli
  • Evde saksıda da yetiştirilebilir
  • Hatta topraksız tarım uygulaması şeklinde de yetiştirilebilir
  • Kullandığım besin katkısını biraz fazla verince bir müddet sonra aşırı dozdan ölmeye başladılar; fazla abartmamak lazım.
  • Çimlerin de doğal ömrü olduğunu unutmayalım. Eğer her gün taze taze biçip, suyunu sıkıp içmek istiyorsanız, ikinci bir saksıda daha buğday çimlendirmenizde yarar var. Bir saksıdakiler ömrünü tamamlarken diğerinden günlük çiminizi kesmeye devam edebilirsiniz.
  • Eğer çimin suyunu sıkmak için iyi bir cihazınız varsa her gün taze taze kesip suyu bir meyve suyuna ilave edilerek içilebilir
  • Kansere çare için, daha önemlisi yakalanmamak için iyi ve ucuz bir yöntem olduğu iddia ediliyor
  • Hem bazı sitelerde (örneğin Ahmet Maranki'nin sitesi) yazdığı gibi son derece sağlıklı bir besin.
  • Portakaldan 60 kat daha fazla C vitamini, ıspanaktan da 8 kat daha fazla demir ihtiva etmekteymiş. (Zaten ıspanakta bol demir olduğu bizim Temel Reis diye bildiğimiz POPEYE 'nin iddiası)
  • Ahmet Maranki'nin sitesindeki yazıya göre 
    • Buğday çimi doğadaki 102 mineralden 90'ını ihtiva etmekte 
    • Başta kanser olmak üzere birçok hastalığı önlüyor
    • 30 cc'lik 1 bardaktaki buğday çimi suyu 3,5 kiloluk sebzedeki vitamin ile 8 kilo ıspanakta bulunan demire eşdeğer
    • Bir bardak buğday çimi suyu 4 TL
  • Buğday çimi suyu ticari olarak da değerlendirilebilir, baksanıza fiyatına...

Sağlıklı günler dilerim...




9 yorum:

kuztek dedi ki...

Merhaba bizde Hidroponik sistemlerle çalışmalar yapıyoruz. Sizin deneyinizle ilgili bir kaş şey söylemek istiyorum . Perlit kullanmanıza gerek yoktu. Yani direk su ile bu çimleri üretebilirsiniz günde birkaç kez bir fısfısla ıslatmanız yeterrli. kabın altında sizinki gibi bir delik olamalı. sürekli taze su devrimi olmalı.
Hidroponik sistemle bu tip küçük uygulamalarda ısı nem ve ışık seviyesi problem olaz . ancak büyüh sistemlerde bu çok önemli
Bu linki kontrol edin daha farklı bilgiler edinebilirsiniz :

http://www.kuzteksogutma.com/sihirbaz.asp?sayfa=sayfa&sayfaid=100


Adsız dedi ki...

Başarılı bir çalışma olmuş tebrikler... ancak bitki coşturan ya da diğer süs bitkilerine konan kimyasallar yenebilen bitkilere konuluyormu acaba kaş yapayım derken göz çıkartmayın da...

Unknown dedi ki...

Merhabalar,

Eşim 4 aydır buğday çimi suyu kullanıyor.
Saçlarında açıklık vardı. Belirgin şekilde buradan saç çıktı ve hemen hemen kapandı.
Ben farketmedim ama bazıları beyazların kapandığını da söylüyor. Aslında saçları koyulaştırmak imkansıza yakın bir şey. Eşim ek olarak sarımsak hapı ve çiğ kabak çekirdeği de alıyor.

Ayrıca eskiye göre hayata daha pozitif bakıyor. Kilo vermesine de faydası oldu.

Sindirim sistemine de faydası oldu. Her sabah ishal olurdu. Şimdi pek olmuyor.

Bunların dışında internette arama yaparsanız onlarca faydasını okuyabilirsiniz.

Yalnız buğday ekmek, yetiştirmek, biçip yıkamak, sulamak, her defasında çim suyu sıkacağının monte, demonte ve yıkanması çok zaman alıcı işler.


Tek kullanımlık likör bardağı dolusu buğday çimi suyu piyasada 4 TL. Ama eşim bir okulda organik buğdaydan, organik toprakta üretilen
buğday çimi suyunu dondurulmuş olarak 2.5 TL'den alıyor.
Engelli öğrenciler yararına üretilen bu buğday çimi suyunu Adana'da almak isterseniz dondurulmuş 24 kullanımlık 60 TL.
Yani 24 gün boyunca günde 1 adet eriterek kullanabiliyorsunuz. Tabii 5 kullanımlık, 10 kullanımlık da alabilirsiniz.

Tadı hoş değil ama biraz limon sıkarak, biraz bal karıştırarak, 3-4 katı kadar da meyve suyu karıştırarak rahatlıkla içebilirsiniz.
Biz taze zencefil suyu, keçiboynuzu nektarı, siyah üzüm pekmezi, bal da ekliyoruz. Arı sütü de ekleyerek faydasını katlayabilirsiniz.
Sınavlardan önce çocuklarımıza da içiriyoruz.
Ben de ağır bir işte çalıştığım için, güç ve enerji vermesi için içmeye yeni başladım. Faydasını şimdilik hissedilir biçimde görmedim ama faydasını hissetmesem de
sağlığıma faydalı olduğuna inanıyorum.
Bahsettiğim yerden buğday çimi suyu almak için irtibat:
Email: maviufuklar23@gmail.com

Selamlar...

Murat dedi ki...

Balkonda organik sebze ve meyve yetiştiriciliği topluluk sitemize herkesi bekliyorum.

http://www.balkondatarim.com/

supportech dedi ki...

Cok zahmetli yetistirme zahmetine hic girmeyin, hatirlarmisiniz bilemiyecegim fakat fasulyeyi pamuk ile filizlendirme teknigi vardi cocuklugumuzda bu tezden yola cikarak cimlerimi yetistiriryorum daha fazla bilgi icin gunaykat@gmail.com adrwsinden haberlesebiliriz, cimlerinizi direk gunes isiginda tutmayin yanarlar, gunisigi almasi yeterlidir.

Unknown dedi ki...

Merhaba
Ben bugday cimini pamukta filizlendirerek elde ediyorum.Daha kolay ve pratik oluyor.

Unknown dedi ki...

Direk posasiyla yemek sakincalimidir acaba ben blendrdankendi yaptıgim limonatayla gecip iciyom posali hergun 1bardak

Adsız dedi ki...

abi tavuk yem için olan buğdaylardan saksının üstüne serptim üstüne toprak örttüm suladım büyüdü tadı ekşi gibiydi ve maydanozun tadına benziyordu

Çimdik Doğal Ürünler dedi ki...

Merhaba,
Buğday çimi suyu ıhtiyaçlarınızı sıvı veya donmuş olarak bizden temin edebilirsiniz.
İrtibat için:0212 559 41 55 www.cimdik.com.tr

Yorum Gönder


Sayfamdaki yazılar kaynak gösterilerek ve bu sayfanın adresi verilerek kullanılabilir.

Sayfamda bazı yazılarımda bahsetmiş olduğum yöntemler kendi öğrendiklerimi, denediklerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yapılan denemelerin sonuçları da yine burada paylaşılmaktadır. Tarif edilenlerin yanlış/eksik uygulanması, yazı dizilerinin tamamının okunmaması, vb herhangi bir nedenden dolayı istenmeyen sonuçlar elde edilmesi, beklenen sonucun elde edilememesi ve/veya karşılaşılabilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamayacağımı bilgilerinize sunarım.

Kaynak belirterek ya da belirtmeden kullandığım yazılarımdan dolayı herhangi bir rahatsızlık duyan, haksızlığa uğradığını düşünen beni haberdar ettiği zaman ilgili yazıyı yeniden gözden geçireceğimi, şikayetinde haklıysa yazıda gerekli düzeltmeyi ivedilikle yapacağımı taahhüt ederim.
-=(RaideR)=-

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ReviewSilo - Reviews for e-Shopping