Üff be ne başlık oldu ama! Evet Kore'den dönerken, yanımda marketten aldığım 4 adet mora çalan pembe renkli patates getirmiştim. Bunlardan birini kızartıp tadına bakmıştık ailecek. Gerçekten de tatlıydı, sanki pişirme yağına şeker katılmış gibi.
Diğer iki tanesini ise Mayıslar'daki zeytin bahçeme, yerli patateslerin yanına gömmüştüm ki hikâyesi işte burada. Fotoğrafı aşağıda.
Kalan sonuncusunu da ikiye bölerek KüçükBahçem'deki bir patates sandığına gömmüştüm. Bunun da hikâyesi tam burada. Fotoğrafı aşağıda.
Aynı anda toprağa ektiğim yerli patateslerin epeyce yapraklanmasına rağmen bu Kore'lilerde bir hareket olmadı epey bir zaman. Ben bunu sıla hasretine bağlamıştım. Neyse ki uzunca bir süre sonra ilk filizlerini toprağın üstüne, gün yüzüne çıkarttılar. Sonrasında da hızlıca boy attılar. Hatta sulama yapamadığım için diğer patateslerin yaprakları kuruyup dökülürken bizim tatlı Kore'liler gayet sağlıklıydı. Anlaşılan sıcağı seviyorlar ve susuzluğa karşı dayanıklılar. Ayrık otlarına bile karşı koyabilmişler.
Aynen koç yumurtası, yok yok boğa .aşşağı gibi değilmi?
Yerli patatesler toprağın sıkı olması ve ayrık otlarından dolayı fazla
büyüyememiş olmasına ve susuzluk nedeniyle çatlamasına rağmen topraktan
söktüğüm ilk tatlı patatesim tam 918 gram geldi.
Sanırım tohum olarak gömdüğüm anaç patates irileşmiş. Fakat toprağın sert/sıkı olması nedeniyle diğer kök uzantılarında yumru gelişimi olmamış.
Belki ikinci patateste bir kaç yumru vardır umuduyla onu da söktüm. Bunda da durum farklı değil. Bunun da anaç patatesi irileşmiş ama başka bir yumru yok. Anladığım kadarı saçak köklerde oluşacak yumrular da toprağın sıkılığı nedeniyle anaç yumruya yapışmış kalmış.
Bu da fena değil hani...
Mayıslar'daki durum böyle, peki ya KüçükBahçem'deki sandıktaki tatlı patates ne durumda? Hadi bir de buna bakalım.
Sandığa yarım yarım gömdüğüm patates saçak saçak köklenmiş. Öyle ki sandığa sığmamış, köklerini sandığın dışına kadar uzatmış. Bir kaç kök uzantısını duvarın dibindeki yarıktan temele doğru uzamaya başlamışken yakaladım.
Fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi, sandıktaki toprağın yumuşak olmasından olsa gerek bir sürü saçak kök oluşmuş püskül gibi. Fakat sandıkta da fazla toprak olmadığından ya da başka eksik etkenlerden dolayı yumru oluşamamış. Gömdüğüm yarım patates çürürken üzerinde sadece bir tane yumru gelişmiş.
Bir tane de diğer yarımdan bir yumru oluşmuş. Bazı kökler kalınlaşmaya, yumru oluşmaya başlamış amma ve lakin ya ben erken davrandım sökmekte ya da sandıkta bu iş olmuyor.
Bu sene patatesten yana şansım yaver gitmedi. Diğer yerli patateslerden de fazla bir şey çıkmamıştı zaten, bakınız.
Bu seneki KüçükBahçem'de, sandıklardan çıkan tüm patatesleri bir arada görüyorsunuz.
Sandıktan çıkarttığım yumruları yapraklarından ayırmadan aynen KüçükBahçem'de daha uygun bir yere taşıdım. Bekleyip göreceğiz, inşallah burada kendini iyi hissederler de büyüyüp giderler...
Esen kalın.
2 yorum:
Bir yerden tadına bakmak için aldım. Haşladık sanırsın ki haşlanmış kestane yiyorsun. Çok beğendik. Lif oranı da yüksek, yetiştirmek için bunu tohumluklarına nereden nasıl ulaşılır? Bu konu da destek istiyom. Saygılar.
Kelebek Hoca
Blogumdaki şu yazımda da tadından bahsetmiştim:
"Tatlı Patates Gerçekten Tatlı mı?"
Tohum olarak ben yukarıda bahsetmiş olduğum, az da olsa üretebildiğim patatesleri kullanmayı umuyorum. Çoğaltabilirsem paylaşabilirim.
Selamlar
Yorum Gönder