güncelleme: 27 Haziran 2012]
Geçen sene marketten aldığım altın çileklerden birisini kurutup içindeki tohumları almıştım. Bir tane meyveden onlarca tohum çıkıyor, kum gibi... Bu tohumları ilkbaharda viyollerde çimlendirdim ve KüçükBahçem'e diktim. İlk meyveler de 15 Ağustos'da dallarda belirmeye başladı.
Saksıda yetiştirdiğim altın çilek artık olabildiğince büyüdü. Kökleri saksı içinde daha fazla gidemediği için kendisini dal üretip uzamaya değil de meyveye verdi. KüçükBahçem'in bir kenarında toprakta bulunanlar ise büyümekten meyveye gidemedi. O kadar büyüdü ki domatesleri ve peppinoları bile gölgede bıraktı.
Çok değil ama olsun buna da şükür. Saksıdakiler toplam 9 tane altın çilek 26 gr geldi. Bahçede topraktakilerde meyve sayısı daha çok ama henüz olgunlaşmadılar.
Bunları ailecek bir güzel yedik, bir tanesi hariç. Onu tohumluk ayırdım.
Aynen domates tohumu alır gibi altın çileği ezip tohumları suyla bir güzel yıkadım ve süzekten geçirdim. Tane tane ayrıldılar temizlenince.
Doğrudan güneş görmeyen bir yerde bir gün kadar beklettikten sonra seneye çimlendirmek üzere mini tohum depoma kaldırdım. İki sene kadar önce 15 kadar tohuma 7 TL ödemiştim. Böylelikle hem daha fazla tohum elde ettim hem de "tohumuna para saymaktan" kurtuldum.
Bu sene de tohumlardan 20 - 30 kadar altın çilek çimlendirdim. Fakat Eskişehir'de tohumdan çıkıp da bahçeye aktarılması arasında çok zaman geçiyor dolayısı ile sonra da meyveler iyice olgunlaşamadan sezon bitiyor. Bu nedenle çimlendirmeye sera gibi uygun bir ortamda daha erken başlamak lazım, mesela Şubat - Mart gibi.
Bu arada ilgililerine şuradaki yazıya mutlaka göz atın derim. "Saksıda yer kirazı yetiştirin" Çok temiz ve güzel anlatılmış.
Sağlıcakla kalın...
Kaynaklar:
http://www.bizimbahce.net/tag/altin-cilek-uretimi
.
6 yorum:
iyi günler benim bir sorum olacaktı, benim dikmiş olduğum fidanlar erken olgunlaştı temmuz sonu olmasına karşın bütün meyveler dalında sarardı ve döküldü ancak içlri yeşil kaldı yalnızca kirkaçı turuncu çıktı, acaba sulamada mı yoksa gübrelemdeki eksiklik yaptım, yada böyle oluyorda kurutmam mı gerekiyor, bilgi verebilirseniz sevinirim
Merhaba öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Soruyu burada sorduğunuz ve bir e-posta adresi bırakmadığınız için yanıtı da burada vereyim, inşallah yanıtı takip ediyorsunuzdur.
Eskişehir'de bahçede yetiştirdiğim altın çileklerin meyveleri henüz sararmadan, daha dalında yeşilken yaz bittiği için pek verimli olmuyor. Fakat saksıda yetiştirdiklerimden, sanırım kökü daha fazla büyüyemediği için bir an önce meyveye durmak ihtiyacından olsa gerek meyveyi erken verdiler ve olgunlaştılar. Kökü bahçede serbeste büyüyenlerde bu durum olmadı.
Altın çilek yetiştiriciliği, ekim, dikim, sulama, budama gibi konularda daha doğru ve ayrıntılı bilgi için şu linklere bakmanızı öneririm:
http://www.bizimbahce.net/tag/altin-cilek-uretimi
http://www.bitkivecicek.com/altin-cilek-physalis-peruviana-yetistirilmesi-tarimi
http://isfikirleri.neisyapsak.com/yeni-is-fikirleri-girisimcilik-698-altin_cilek_yetistiriciligi.isfikirleri
iyi günler bol hasatlar dileğimle.
Bizim filanda boya gitti hiç meyve vermedi doğumdan diktik
Merhabalar bir sorum vardı acaba ekimi ve bakımı nasıl olmalı ve küçük saksıdan verim alabilir miyim ya da biraz büyüdükten sonra daha büyük bir saksıya mı geçmeliyim?
Heryıl yeniden ekiliyormu yoksa aynı yerde çıkıyor mu
Benimde saksıda altın çilek hediye geldi iki senedir hiç meyve vermiyor boya gidiyor nedenki
Yorum Gönder